Den mye omtalte veteranbilen med Herman og Candelaria Zapp fra Argentina som har reist gjennom alle verdens kontinenter, nådde til manges begeistring Andøy onsdag. Da hadde den kjørt fra Narvik samme dag.

Svein Arne Sletten fikk telefon fra sin kompis Edmund Johansen som var i fyr og flamme over å ha observert den 88-årige veteranbilen i Andøy.

– Jeg har lest om bilen på nettet, og da entusiastiske Edmund ringte meg og sat at de var observert trillende gjennom Dverberg i 16.00-tiden onsdag ettermiddag, så bestemte jeg meg for å dra ned på fergekaia og se etter dem, sier Sletten.

Imøtekommende

De var lette å oppdage, og lette å komme i kontakt med.

– Pratsomme og smilende spurte de meg om jeg ville komme inn i bilen deres. Vi hadde en koselig prat, og jeg ordnet dem kaffe, slik at de fikk fylt på termosene sine. De hadde visste lånt et hus på Senja som de skulle tilbringe litt tid i, før de kjørte videre til Tromsø, sier Sletten.

Han karakteriserer det som ei Guds lykke at ferga var en halv time forsinket, slik at han fikk mulighet til å snakke med den artige familien.

– De var imøtekommende og smilende. Det ble håndtrykk, klemmer og «God bless you». Jeg skulle ønske at jeg hadde visst om at de kom, for da skulle jeg ha invitert dem hjem til meg en stund. De skriver på hjemmesiden sin at de har basert reisen sin på hjelp fra fremmende. De har lite penger selv, sier Sletten, som legger til at de lever av gaver, sponsorinntekter og slikt.

Artig bil

– Det var artig å se inn i bilen deres fra 1928. Det var også innslag av moderne teknologi der, blant annet nettbrett, stereoanlegg, så litt moderne luksus har de på bilen de har kjørt 300.000 kilometer med, sier han.

Bilen har en topphastighet på 62 kilometer.

16 år på veien

I 16 år har paret kjørt bilen fra kontinent til kontinent. Europa er det siste de kjører over. Nordkapp er siste stopp før de drar hjem til Argentina for godt.

I løpet av de 16 årene har paret fått fire barn som også er med på turen. Bilen er bygd på underveis for å få plass til familieforøkelsene.

VERDENSBERØMT: Den verdensberømte veteranbilen til Herman og Candelaria Zapp trillet onsdag gjennom Vesterålen. Foto: Svein Arne Sletten