Etter en lang periode med veldig lave temperaturer, har vi nå kommet inn i en mildere periode. Skredfaren er derfor også oppjustert fra faregrad to - moderat skredfare, til faregrad tre - betydelig skredfare, i Harstad og Vesterålen.

- Unngå leområder med fersk fokksnø. Unngå også områder der snødekket over svakt lag er tynt, eksempelvis nær rygger og på konvekse terrengformasjoner, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat på varsom.no.

Farligste nivå

Ifølge Kjell Roger Andersen, leder for Tromsøs Røde Kors-gruppe, er det ved slike forhold de fleste skredrelaterte dødsulykker skjer. Det skriver iTromsø.

– Er det faregrad fire, holder de fleste seg unna fjellet, men på faregrad tre våger folk seg ut til tross for en betydelig fare, forteller Andersen, som legger til at han ikke ønsker å skremme folk.

– Man må for all del benytte seg av fjellet, men når faregraden er skrudd opp, bør man holde seg unna de bratteste områdene.

Fokk og svake lag

Det har siden midten av januar kun vært skredfare på nivå en eller to i Vesterålen. Faregrad tre opprettholdes også på skredvarselet for lørdag. For søndag er det foreløpig ikke kommet noe varsel.

Det er nå ventet hovedsaklig to problem, som er årsaken til det oppjusterte nivået. Fokksnø i bratte heng over 300 meter. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg.

Over 400 meter kan det finnes vedvarende svake lag i snødekket.

- Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning, skriver varsom.no.