– Jeg gleder meg til å se alle de flotte bildene som Andøypostens lesere kommer til å sende inn i år og jeg håper mange vil delta i konkurransen, ikke minst nå når de får mulighet til å vinne premier underveis til de største attraksjonene i Andøy, sier Svein.

2532 herlige sommerbilder

I løpet av de ni første årene har dere sendt inn hele 2532 herlige sommerbilder til Andøypostens sommerfotokonkurranse. Vi har allerede fått smake på noen solfylte «sommerdager» i Andøy, selv om både stillongs og ullgenser fortsatt ligger lett tilgjengelig. Andøy-sommeren er innholdsrik, også værmessig, og det er ingen grunn til å la være å ta bildere selv om det er overskyet eller regn. Vi håper derfor at dere tar sommerbilder uansett vær og deler de fantastiske bildene med Andøyposten og våre lesere.

Bruk mobilen

Jurylederen sier han har sett en utvikling gjennom de ni første årene med sommerfotokonkurransen; at flere og flere tar sommerbildene med mobilen.

– I dag er kameraene på mobiltelefonene blitt så bra at det er ingen grunn til ikke å ta sommerbilder å sende inn til konkurransen med mobilen. Jeg håper også at mange av dem som tror de «ikke kan» sende inn bilder, gjør det, sier Svein og legger forklarende til.

KLIKK HER for å sende inn bilder direkte fra mobiltelefonen

– Jeg savner bilder i konkurransen fra dem som er mest aktive i å ta bilder i Andøy, og jeg har også hørt en del si at de ikke tar bra nok bilder til å delta. Det er bare tull fra begge grupper. Vi i juryen vil ha mangfold og det kan like godt være amatøren med mobiltelefon, som halvproffen med avansert speilrefleksutstyr som tar vinnerbildet. Vi har gjennom de ni første konkurransene hatt vinnere fra hele skalaen, understreker Svein.

– Ha med kamera

Ser vi på de tidligere vinnerbildene, er det «uavgjort» mellom bilder med barn og naturbilder når det gjelder motiv.

LES MER: Klikk her for å sende inn bilder, se regler, premier og sommerfotogalleriet

– Vi i juryen vil ha bilder av alt som beskriver andøysommeren. Det være seg andværinger på ferie i Boden eller på spanske strender. Iskald bading i Børra eller gjengen som koser seg med kaffekoppen i solsteiken utenfor Bakeriet eller Skomakerstua. Din første tur på safari på havet eller turen ut i verdensrommet med romskipet. Løvetannen som bryter seg gjennom betongen ytterst på en av moloene eller de storslåtte naturpanoramaene vi har rundt hver eneste sving i Andøy, sier Svein. Han legger til at det bare er fantasien som setter grenser.

– Slipp fantasien løs, ha med deg kamera uansett hvor du drar, knips sommerbilder og send de inn til konkurransen, oppfordrer han.

– Vær våken for det uventende

I år har Svein med seg Ann-Eva Anfeltmo og Bent Ribe som jurymedlemmer. Vi har spurt de om hva deres forhold til fotografering er og hva som er et godt sommerbilde for dem. Ann-Eva forteller at hun alltid har med seg kamera eller tar bilder med telefonen.

– Jeg bruker sjeldent programmer for å gjøre bildene annerledes. Jeg fascineres av plutselige motiver som dukker opp. Jeg ser ikke bare oppover og bortover når jeg er ute og ferdes. Å se ned åpner også for gode motiver. Som en hjerteformet stein som ligger foran føttene på stien, steinene i Holmevannet når de glitrer som gull i skinnet fra sola eller den marihøna som hilste på meg på tur til Måtind nå på fredag, sier hun. Ann-Eva synes ikke det er så enkelt å svare på hva som er et godt sommerbilde.

– Båling i fjæra i det varme sommerlyset og med speilblankt hav, og skulle det dukke opp ei god gammeldags slåtta å være med på, ville det nok by på mange spennende motiv. Det er så mange spennende bevegelser i sommerbildene og det er ikke sikkert at jeg har tatt det bildet jeg vil like best enda. Derfor går jeg skjerpet inn i sommermånedene, må jo være våken for det uventende, sier hun.

– Bruk mobilen

Bent Ribe sier at fotografering gir han muligheten til å vise fram det vakre landskapet og naturen vår.

– Med bosted på Nøss – og utsikt til «verdens ende» – finner jeg nye motiver hele tiden. Etter foto kurs hos Trym Ivar Bergsmo er jeg «hektet» Noe jeg for øvrig godt kan leve med. En ting til …. Mobilen er helt utmerket til å ta fine bilder med. En godt komponert bilde trenger ikke være tatt med et dyrt fotoutstyr, sier Bent. Han sier at for han er et godt sommerbilde et bilde som gir han sommerfølelse.

– Sol, grønne enger, dyr på beite, familie som er sammen ut på tur. Sommerbildet som rører meg mest er nok når en greier å vise gleden ved å være sammen ute. Være aktiv, gjerne «lekende», sier Bent.

LES MER: Klikk her for å sende inn bilder, se regler, premier og sommerfotogalleriet