På grunn av tidlig vår ble vaskehaller over store deler av landet nedrent av skitne biler forrige måned. Så langt i år har hele 15 245 biler vært innom en av Statoils vaskestasjoner i Nordland. Dette er 33 prosent mer enn på samme tid i fjor.

Men ifølge kjeden betyr ikke dette at det blir mindre trafikk i vaskehallene framover. April er nemlig normalt er den måneden nordmenn vasker bilen aller hyppigst.

- Bare i løpet av mars og april regner vi med at det blir vasket om lag 400 000 biler ved våre stasjoner rundt om i landet. Det at folk begynner å vaske bilen tidligere på året betyr som regel ikke at de vasker noe mindre resten av vårsesongen, sier Anders Hagen, leder for vask i Statoil Fuel & Retail Norge.

Forebygging fremfor reparasjon

Hagen mener vårvasken uten tvil er den viktigste vasken i løpet av året.

- Bilen er særlig utsatt etter en lang vinter. Saltet fra vinterveiene angriper både lakken og understellet, og fører til at verdien og levetiden på bilen synker. Derfor er det viktig at vårvasken innebærer både høytrykksspyling, asfaltfjerning, underspyling og polering, sier Hagen.

Bileiere som ferdes på store veier der det saltes mye bør være ekstra nøye med å spyle bilen. Og bilførere ved kysten bør være klar over at havet fører med seg salt og skitt som legger seg på bilen. Det samme gjør luftforurensning.

- Enten du vasker bilen selv eller bruker vaskehall er det viktig å huske på at bilen er enklere å holde ren hvis du vasker den regelmessig. Da får ikke skitten festet seg skikkelig og asfaltnupper tørker ikke fast i lakken, forklarer bilvaskeksperten.

Bruker nest mest på bil

Nye tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at nordmenn i snitt bruker mellom 3000 og 6000 kroner årlig på vedlikehold, alt etter bilens verdi og hvor mye vi kjører. Dette inkluderer blant annet vask, rustbeskyttelse og rekvisita, og er ifølge Hagen en minimal utgiftspost i forhold til andre kostnader knyttet til bil.

- For de fleste av oss er bilen det vi bruker mest penger på etter bolig, og da er det viktig at vi tar godt vare på den. Det kan bli svært dyrt å droppe eller utsette vintervasken. Bilvask er vedlikehold som ikke krever kostbare verkstedtjenester, og er én av få ting du kan sørge for selv, sier Hagen.