Sortland er valgt ut som et av 23 anløpssted langs norskekysten, og «Anna Rogde», verdens eldste seilende skonnert anløper Ellingsenkaia mandag morgen. «Jekta Brødrene», «Nordavind» og «Roskva» samseiler med «Anna Rogde» inn mot land.

- Dette blir et fint arrangement, og spesielt flott blir det å få med seg innseilinga, sier Mona Dahl.

«Embetsmannen» kommer

Musikere fremfører «Fanfare til Grunnlovsjubileet» av Bjørn Andor Drage under musikalsk ledelse av Håkon Kristiansen. Om bord i «Anna Rogde» er blant annet «embetsmannen» Kristian Figenshow. Ordfører Grete Ellingsen hilser mannskapene velkommen til Blåbyen.

Sortland kystlag og Sortland Historielag gjenskaper tidligere tider i Sortland gjennom historisk tablå, kulisser og gamle håndverkstradisjoner knyttet til den nordnorske kystkulturen.

- Dette er jo et nasjonalt prosjekt, der de seiler mot Eidsvoll. Sortland er eneste anløpssted i Vesterålen. Nå håper vi spesielt at de unge møter opp på arrangementet, for å få hørt de unge stemmene, sier Dahl.

Flerkulturelt samfunn

«Embetsmannen» Kristian Figenshow skal i løpet av oppholdet på Sortland lede et allting i Møysalen i Kulturfabrikken. Her legges grunnlovserklæringen, som er utarbeidet av unge mennesker fra Sortland, fram for folket.

- Grunnlovserklæringen handler om miljø, å ivareta demokratiet og det å leve sammen i et flerkulturelt samfunn, sier Dahl.

Det blir også kulturinnslag under alltinget. Blant annet vil elever ved Lamarka skole fremføre en egen grunnlovsrap.

Etter alltinget i Møysalen, avsluttes markeringen i vår region med en formell avskjed på kaia, og overlevering av grunnlovserklæring fra Vesterålen. Mannskapene får en musikalsk avskjed fra Ellingskaia før de seiler videre til Kabelvåg.