- Budsjettet legger opp til en stor satsing på viktige områder samferdsel, skoler og gode velferdstiltak for befolkningen i Nordland. I overkant av 6 tusen millioner kroner skal brukes til beste for nordlendingen, skriver posisjonskameratene Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Kystpartiet, Kristelig folkeparti og Venstre i en pressemelding.

Videre lister partiene opp hva som er satsingsmålene i Nordland: for videregående opplæring i Nordland er:

- økt gjennomføring, mindre frafall og heving av det faglige nivået.

- Vi satser derfor videre på prosjektet ”En bedre skole for elevene våre”, står det i meldingen.

Kultur er en av grunnpilarene i utviklingen av Nordlandssamfunnet, ifølge posisjonen.

- Vi skal derfor legge til rette for et variert og differensiert kulturliv i fylket. Spesielt er vi glad for nysatsingen på et eget filmfond for Nordland.

Fylkeskommunen bruker mye penger og satser aktivt på næringslivet.

- Vi skal gi gode rammebetingelser for et markedsorientert og nyskapende næringsliv som kan skape nye arbeidsplasser i Nordland. Internasjonalisering er et av mange viktige innsatsområder for næringsutviklingen.

Nordland fylkeskommune har et sterkt miljøfokus i alle sine planer. I samarbeid med kommuner og friluftsorganisasjoner skal vi kartlegge verdifulle friluftsområder.

- Vi skal i samarbeid med kommunene bruke over 11 millioner på å utvikle lokalsamfunn med tilgjengelighet og miljø som viktige kvaliteter.

Nordland har svært stor verdiskaping langs hele kysten og det er derfor viktig med gode samferdselsløsninger både for gods og passasjerer. Veier, ferje- og båtruter skal tilfredstille behovene for fylkets innbyggere, næringsliv og besøkende. Kollektivtrafikken styrkes ytterligere gjennom nysatsingen på verdikortet ”Ung voksen”. Dette vil gi ungdom fra 16 til 24 år 40 prosent rabatt på reiser.

Fylkeskommunen jobber videre med et aktivt helsefremmende og forebyggende arbeid innen folkehelse. Folkehelse- og tannhelsetilbud blir tilbudt hele befolkningen, med barn og ungdom som en særskilt målgruppe.

Gjennom god økonomistyring skaffer fylkeskommunen seg rom for investeringer.

- Vi skal bruke mye penger på fylkesveier og skolebygg. I underkant av 900 millioner brukes på investeringer i 2011. Vi skal bruke hver eneste tilgjengelige budsjettkrone i året som kommer på gode velferdstilbud og nødvendige investeringer, lover partiene.

Pressemeldingen er signert Sonja A Steen (Ap), Per-Mikal Hilmo (SV), Bjørg Helene Jensen (V), Randi Myrvang Næss (Krf) og Benn Mikalsen (KP).