Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud og Halvor Vatne, leder for pilotene, forteller til pressen at den langvarige pilotstreiken har kommet til en ende, melder VG

– Med stor tilfredshet at vi kan si at vi endelig er kommet til enighet. Vi har fått våre hovedkrav igjennom, sier Vatne.

– Vi har oppnådd en klar binding til morselskapet Norwegian Air Shuttle i form av juridiske og økonomiske garantier uavhengig av hvilket datterselskap pilotene er ansatt i, uttaler Parat i et presseskriv, tirsdag kveld.

Administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, var også en lettet mann etter at streiken ble avblåst.

– Jeg er ekstremt lei meg for de problemene dette har medført for passasjene våre.

Men vi er veldig glad for at det endelig er kommet til enighet mellom partene, uttalte Kjos under pressekonferansen ved Norwegians hovedkvarter på Fornebu.

Tar tid før alt er i rute

Selv om streiken er over, vil det gå noen timer onsdag før all flytrafikk er hundre prosent i rute igjen, anslagvis en gang etter lunsj. Pilotstreiken har vart i 11 dager og berørt 200.000 reisende.

De beklager nå på forhånd at ikke all trafikk vil gå som normalt onsdag.

- Norwegian beklager å meddele at også i morgen, onsdag 11. mars, vil mange av våre passasjerer blir berørt av ettervirkningene av streiken. Vi vil jobbe i hele natt for å få på plass så mange flygninger som mulig og oppfordrer våre passasjerer til å følge med på sin flygning via ruteinformasjon på vår hjemmeside.

De aller fleste rutene mellom Skandinavia og Spania, og mellom Skandinavia og London går som normalt. Det samme gjelder direkteruter mellom Skandinavia og USA, samt Skandinavia og Thailand.

-Krevende for alle parter

Passasjerer som har registrert mobilnummeret sitt i bestillingen vil få SMS fra Norwegian dersom de blir berørt av kanselleringer eller forsinkelser.

Leder i Parat Hans-Erik Skjæggerud er glad streiken er over og at alle passasjerene igjen kan komme seg dit de skal.

– Vi har vunnet frem på helt sentrale områder, men jeg beklager at passasjerene har måttet lide for at helt grunnleggende arbeidstakerrettigheter skulle komme på plass. Dette har vært krevende for alle parter, men jeg vil berømme våre medlemmer for å ha stått rakrygget gjennom stormen.

Jeg tror vi kan konstatere at den norske og nordiske modellen har vunnet over Norwegians forretningsmodell, eller enda bedre – forretningsmodellen til Bjørn Kjos kan leve hånd i hånd med ryddige tariffavtaler på tvers av selskapsstrukturen som er valgt, sier Skjæggerud.

Kunder som er berørt av kanselleringer kan ringe følgende nummer som er døgnåpent: +47 21 49 21 49.

Følgende flygninger skal etter planen gå som normalt:

Fly til og fra Storbritannia med flightnummer DY2400 til DY2900

Fly til og fra Spania med flightnummer DY5100 til DY5598

Fly til og fra Finland med flightnummer DY5599 til 5999

Fly til og fra USA og Thailand med flightnummer DY7001 til DY7999

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier at han forventer normal drift fra onsdag ettermiddag. I skrivende stund er fortsatt alle Norwegian-avganger fra og til Evenes merket som innstilt.

Streiken var et rasultat av krav fra de skandinaviske pilotene som krevde en ny tariffavtale med Norwegian som gir sikrere arbeidsplasser. De var bekymret for arbeidsplassene sine i et arbeidsmarked med sterk internasjonal konkurranse.

Den nye avtalen sikrer binding slik at pilotene i Norge, Sverige og Danmark står sammen. Pilotene har imidlertid ikke fått en tariffavtale med morselskapet.