I vår serie om bilbransjen i Sortland, er vi denne gang kommet til Biltrend Vesterålen. Og i likhet med nær sagt alle andre aktører i bransjen, har også den mest sydlige aktøren planer om utvide.

- Vi er ferdig med å tegne, og begynner søknadsprosessen med kommunen i disse dager, sier daglig leder og eier Arvid Nyborg.

Planen er å rive nabobygget til dagens bygning, for å gjøre plass til et tilbygg på rundt 1000 kvadratmeter. Det innebærer nesten en dobling av det totale areal, og en tredobling av utstillingsarealet.

I tillegg blir det en ansiktsløfting og oppussing av hele bygget. Utbyggingen innebærer en investering på rundt 20 millioner kroner.

- Vi skal bruke kostbare materialer, det blir mye glassfasader, og bygget vil trolig bli blått, sier Nyborg.

Båt og fritid

Nybygget innebærer større plass til «alt». For det første blir det mer plass til utstilling av nye biler og stadig flere modeller. Dessuten får brukte biler en mer fremtredende og bedre plassering.

- Kundene vil ha komfort, og se bilene uavhengig av hvor mye snø det er. I dag står mange biler utendørs, og det holder ikke å be kunden vente mens vi måker bilen ren. Nå kan vi få mer av bruktbilutstillingen innendørs, sier Nyborg.

Men i tillegg skal ny virksomhet ned til Biltrend. Båt- og fritidsavdelingen som i dag holder til ved Sortland Autos lokaler skal inn i «nye Biltrend».

- Dette vil bli et «opplevelsessenter» for bil, båt og fritid. I tillegg bygger vi en kantine, som også kunder kan benytte seg av.

- Hva er tidsperspektivet her?

- Vi håper å være i gang i løpet av høsten, med åpning vår-sommer neste år, sier Nyborg.

CX-5 gir gass

Dermed markerer Biltrend Vesterålen 20 år med å bygge ut. Det var nemlig i 1992 at økonomen og fiskeren Arvid Nyborg etablerte seg i bilbransjen, og det hele begynte med Biltrend Vesterålen.

I dag omsetter Biltrend Vesterålen AS for rundt 55 millioner kroner - 54,5 millioner kroner i 2011, et par hundre tusen ned fra 2010.

- Samtidig er det ikke omsetningen vi lever av, og resultatene er gode. Hos oss er det årene med høyest omsetning at resultatene har vært dårlig, konstaterer Nyborg av regnskapstallene.

Samtidig er det et mål om noe vekst. I fjor solgte han totalt 244 biler, 112 nye og 132 brukte. I år runder Biltrend trolig 275, og styrer mot en omsetning på 60 millioner kroner.

Noe av denne veksten kan utvilsomt tilskrives Mazdas nye flaggskip og nyvinning CX-5; en SUV som imponerer med ny teknologi, ytelse, lavt forbruk, sterk motor - til en god pris.

- Vi selger nærmere 30 biler bare av den modellen i år, sier en fornøyd Nyborg.

- Bli enda bedre

Og han har tro på fortsatt vekst for sine tre merker.

- Din andre forhandler, Sortland Auto, har ett merke. Her er det tre. Er det for mange?

- Selvsagt kunne man kanskje ønske ett agentur som har «alt», men alle våre tre merker er i vekst nå, sier Nyborg.

Nye lokaler og nye modeller hjelper på, når målet for Nyborg er å beholde sin sterke posisjon i Vesterålen. Med Biltrend og Sortland Auto har han over 35 prosent av nybilmarkedet for både person- og varebil i regionen.

20 år etter den forsiktige starten er han også blitt en betydelig aktør ikke bare i Vesterålen, men hele landsdelen. På Sortland med Biltrend, Sortland Auto og Autoskade - til sammen 45 ansatte og nærmere 170 millioner i omsetning. Med deleierskap til Biltrend-avdelinger i Harstad og Tromsø omsetter konsernet Arvid Nyborg AS for til sammen 451 millioner kroner (2011).

- Og planene framover?

- Det er å bli enda bedre. Den dagen du slutter å ha lyst til å være best - da har du et problem, sier Arvid Nyborg.