Natt til mandag i forrige uke stjal tyver motorer til en verdi av 800.000 kroner fra Vesterålen Marine og Fritid AS i Bø.

Politiet gikk tidlig ut og sa at de mistenkte at mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa sto bak. Det viser seg nå å stemme. Denne uka ble det meste av tyvegodset funnet på en ferge på vei til Tallinn. Bladet Vesterålen omtalte saken først.

– Det ble funnet i en norskregistrert bil av estlandske myndigheter. Da det ble oppdaget sendte de en forespørsel til norske myndigheter om dette var noe som kunne være stjålet i Norge, forteller Leif Håvard Halland, som har ledet etterforskningen av saken.

Fant ikke alt

Kripos koblet saken opp mot tyveriet i Bø, og kontaktet politiet i Vesterålen.

– Alt av synlige id-nummer på motorene var fjernet, men vi er likevel 99 prosent sikre på at dette er motorene fra Bø, sier Halland.

– Det kan hende at denne var lettere å avhende, og for alt vi vet kan at den allerede være solgt i Norge, sier Halland.

Mannen gikk fri

Motorene ble holdt igjen, men mannen som kjørte bilen ble ikke pågrepet. Politiet kjenner imidlertid identiteten hans.

– Dersom han dukker opp i Norge må han regne med å bli anholdt for dette grove tyveriet, sier Halland.

– Vi ser fra tid til annen at det dukker opp mobile vinningskriminelle som spesialiserer seg på motortyverier i Norge, det er trolig dette et eksempel på, mener etterforskeren.

– Da mye elektronikk for å få dette til å fungere er igjen i båtene, er det stor sjanse for at disse motorene ville blitt solgt som delemotorer, sier Halland.

Han sier det nå gjenstår en del arbeid i å få avklart hva som skjer med tyvegodset. Saken er ifølge Halland i utgangspunktet er en forsikringssak og politiet i Vesterålen vil be Kripos om råd om hvordan dette formelt skal gjøres videre.