– De slutter ikke å virke, men luft til luft-varmepumper fungerer dårligst når behovet er størst, forteller Trond Paasche i Enova til NRK Nordland.

Han understreker at under kalde forhold som for eksempel femten minusgrader, får ikke pumpene nok effekt til å varme opp hele huset.

– En pumpe med effekt 6 kw gir bare en effekt på 3 kw når det er ti minusgrader ute, sier han.

Best med ved

Eksperten mener at vedfyring er den mest effektive måten å holde varmen på i disse kalde tider.

Les også: – For få tenner fra toppen

Ønsker man å holde på varmen i kulden, i tillegg til å fyre opp, oppfordrer Paasche folk til å lukke dørene til ubrukte rom, men sier samtidig at temperaturene ikke bør senkes for mye, siden det kan føre til fukt og myggskader.

– Ikke slå av pumpa

Også på nettstedet varmepumpeinfo.no rådes folk til å tilleggsfyre i kulda, dersom varmepumpen ikke klarer hele oppvarmingen:  »Når det er temperaturer under minus 14 grader ute er det fornuftig med tilleggsfyring med tanke på slitasje. For at varmepumpa skal ha lengst mulig levetid, bør du ikke slå varmepumpa helt av», er et av tipsene fra nettstedet.

Flytter varme

Funksjonen til en varmepumpe er å flytte varme fra et sted med gitt temperatur, til et annet med høyere temperatur. Denne prosessessen kalles entalpi.

Bruksområdene til en varmepumpe er mange og inkluderer blant annet oppbevaring av mat i kjøleskap, komfortkjøling i kjøretøy, nedkjøling/innfrysing i større kjøle- og fryseanlegg, oppvarming av bygninger om vinteren og oppvarming av varmt tappevann.

Les også: Andøy har verdens største varmepumpe