Brødrene Bjørn Sander og Roy Pettersen fikk seg en ubehagelig overaskelse, da de skulle se til hytteeiendommen i Bjørndalen på Andenes for et familiemedlem onsdag. Noen hadde lempet et lass med bygningsmaterialer rett på eiendommen.

– Andøy kommune eier en del av dette, men også familien vår. Jeg har fått i oppgave å se etter deres eiendom. Dette er ingen avfallsplass, sier en oppgitt Bjørn Sander Pettersen.

Han er særlig rystet over miljøsvineriet med tanke på at det går ei populær fiskeelv med ørret like ved siden av.

– Det er også vanlig at fiskerne drikker av vannet i elva, og det samme gjør turgåere. Det er gamle takplater og takpapp i denne avfallshaugen. Det kan også være asbest, og vi fant rester i elva, forteller Bjørn Sander.

Han er rystet over at dette spesialavfalllet ikke er levert på Reno Vest.

Mens Andøyposten tar bildet av brødreduoen ved siden av avfallet, kommer lensmann Yngve Isaksen Wiik. Han har valgt å rykke ut med en gang han fikk telelfonen fra Pettersen.

Lensmann bekrefter

Lensmannen bekrefter at dette er miljøkriminalitet.

– Dette er takpapp og sponplater, og det er hører hjemme som spesialavfall hos Reno Vest. Vi kommer til å etablere en sak på dette. Slikt bøtelegges, bekrefter Wiik.

Han håper at de som har gjort dette kommer tilbake og fjerner det.

– Det er mange folk som har søppel de skulle ha levert, og det er ikke greit å helle det ut i naturen istedet for å betale penger for det på miljøstasjonen. Det er fint hvis publikum studerer søppelet på bildet, og kommer med tips, dersom de vet hvor det kommer fra, sier Wiik.

Bjørn Sander oppfordrer synderen til å fjerne det.

– Nå er det startet en landsomfattende ryddeaksjon langs strendene. Det må være naturlig at man holder det ryddig i marka også, sier Pettersen.

Ryddet selv

Fredag kontaktet Bjørn Sander Pettersen Andøyposten for å fortelle at han hadde samlet en gjeng med familiemedlemmer og ryddet bort miljøsvineriet selv.

– Alt er borte nå, og jeg vil bare oppfordre folk til ikke å kaste slikt i naturen. Vi handlet så raskt, fordi vi var redde for at det skulle havne mer «gift» i elva. Jeg er ikke ekspert på hva det var, men uansett ønsket jeg ikke å ha det i elva, sier Pettersen.

Han oppfordrer andre til å fjerne søppel fra naturen også.

– Og ikke minst bør dere la være å hive fra dere søppel. Det gjelder både voksne, unger og dyr, avslutter han.