I brev til Sortland kommune og de lokalt folkevalgte, slår revmatikerforeningen et slag for terapibasseng. Leder Unni Glad peker på at Sortland kommune har vedtatt å bygge ny flerbrukshall og det har vært flere møter for å kartlegge behovene til fremtidige brukergrupper.

Flerbrukshallen skal inneholde lavterskeltilbud og være en møteplass for alle innbyggerne i Sortland.

– Ikke alle innbyggerne i Sortland kommune kan delta på ordinære idrettsaktiviteter og en fremtidig hall må tilrettelegges for de ulike brukergruppene som faller utenom den tradisjonelle idretten og treningsaktiviteter. Et tiltak som vil komme til nytte for mange i Sortland er Terapibasseng, mener revmatikerforeningen.

34 grader varmt

Et terapibasseng har normalt en størrelse på 6 x 12 meter og er oppvarmet til 34 grader. Bassenget kan brukes til trening og rehabilitering med helsepersonell på dagtid og med utleie til de ulike brukergruppene på kveld og i helger, viser Glad til.

– 20 % av den norske befolkningen lider av en muskel- og skjelettsykdom og er den største brukergruppen i Norge – dette gjelder også for Sortland kommune (Folkehelseprofil 2023). I tillegg har vi andre grupper som har store behov for trening i varmt vann – som f.eks. unge funksjonshemmede, slagpasienter, ulike grupper som plages av lymfødem, babysvømming, pasienter som trenger rehabilitering etter brudd m.m., påpeker foreningen overfor de folkevalgte.

1 av 5

Remusrapporten fra 2019 sier noe om omfanget av muskel- og skjelettsykdommer i Norge – kostnader og vurdering av tiltak for å redusere utfordringer, understreker de:

  • 1 av 5 mennesker i Norge har en form for muskel- og skjelett sykdom

  • den største enkeltårsak til sykefravær

  • utgjør 11 % av det samlede helsetapet

  • samfunnskostnader på 255 milliarder kroner (2016)

  • tap av verdiskapning – produksjonstap

–Helsetjenester og behandling er viktig for denne gruppen. Det er mangel på kompetanse innen muskel- og skjelettsykdommer i både primær- og spesialisthelsetjenesten. Behandlingstilbudet ute i kommunene er underdimensjonert og av svært varierende kvalitet. Mange pasienter blir uføretrygdede – i 2018 hadde 39 % av de med uføretrygd en muskel- og skjelettsykdom, fastslår leder Glad.

Klar oppfordring

Nå er tiden moden for at Sortland får et terapibasseng som kan bidra til at pasientgrupper og andre med spesielle behov får en bedre fungerende hverdag, større livskvalitet og hvor noen kan stå lenger i jobb, oppfordrer foreningen.

– På møtet som vi deltok på la vi frem ideen om at brukerorganisasjonene i Sortland står sammen og samler inn midler til utstyr i forbindelse med terapibassenget. Politikere: Etabler terapibasseng i Sortland flerbrukshall, lyder den konkrete oppfordringen fra Sortland Revmatikerforening.