SPØRSMÅL: Min ektemann er død for mange år siden, hvoretter jeg sitter i uskiftet bo. Vår sønn har barnebarn som jeg ønsker å gi pengegave. Hvordan er det med arveavgift?

Svar fra advokat Torkel Johnsen:

Arveavgiftslovens § 7 er endret for gaver mottatt etter 1. juli 2011.

Utdeling til barnebarn ble tidligere regnet som gave fra lengstlevende alene, og gav rett til ett fribeløp inntil kr. 470.000,-. Fribeløp innebærer at mottaker slipper arveavgift for gaver som har mindre verdi enn beløpsgrensen. Mellomgenerasjonen måtte formelt avslå sin arv.

Endringer i § arveavgiftslovens § 7 gjør at utdeling fra gjenlevende ektefelle nå regnes som gave gitt fra dere begge – også avdøde. Dette gir rett til to fribeløp, slik at du kan gi større gaver før arveavgiften slår inn. Hvis avdøde har særeie kan beregningen bli annerledes.

Samme regler gjelder for samboere som sitter i uskifte, men utdelingen beregnes fra den enkeltes nettoverdi da uskifte tok til jf. arveavgiftslovens § 7 andre ledd andre punktum.

Gave og forskudd på arv skal normalt innberettes til skattemyndighetene.

Vi har kjøpt et hus fra 80-tallet hvor badet var fuktskadet. Selger aksepterte at det forelå en mangel og vi avtale at det var hans ansvar. En tid etter overtakelse ble huset pusset opp, og badet ble ordnet av fagfolk innleid og betalt av oss. Nå nekter selger å betale regningen fordi han ikke fikk anledning til å reparere skaden selv. Hvor står vi?

Jeg oppfatter at selge er kjent med mangelen og har påtatt seg ansvaret for denne, men ikke vil betale fordi utbedringsrett ikke lengre kan brukes.

Hvis selger tilbyr å rette mangelen, plikter dere i utgangspunktet å godta dette jf. avhendingslovens § 4-10. Utbedringen må dog skje innen rimelig tid, betales av selger, og må ikke medføre for mye ulempe for ny eier. Hvis dere avviser en lovlig retting, mister dere kravet på prisavslag.

Selgers utbedringsrett aktiviseres imidlertid av at han selv må fremsette tilbud om retting. Når slikt tilbud ikke er fremsatt, tror jeg han sliter med å undra seg ansvaret.

Etter mitt syn er selgers argument ikke er holdbart så lenge han selv ikke har tilbudt utbedring. Jeg ville også sett nærmere på avtalen du beskriver, og om denne et selvstendig grunnlag for prisavslag uavhengig av utbedringsretten.