– Markedet for plentraktorer er nær fordoblet de siste ti årene. I 2012 vil det trolig bli solgt drøyt 10 000, sier Hroar Braathen, daglig leder i Traktor- og Landbruksmaskin-Importørenes forening.

Av de mellomstore modellene, som benyttes til for eksempel vedlikehold av større parkanlegg og idrettsbaner, selges det om lag 400 i året. Fjerdeparten av disse er såkalte redskapsbærere, som lett kan påmonteres spesialutstyr til oppgaver som gatefeiing, løvoppsamling, veiskraping eller palleløft.

– Men det er de store landbrukstraktorene med motorytelse på rundt 110 hestekrefter i gjennomsnitt det finnes flest av. Antallet øker også av disse. Ifjor ble det registrert nær 4000 nye, sier Hroar Braathen.

En god del privatpersoner velger å skaffe seg også slike doninger.

– Her er det nok bønder som står for det aller meste av nysalget. Men på brukt øker andelen private, sier Frode Moe, traktorselger i Lantmännen Maskin Midt-Norge.

Trenger råd

Også leverandørene av utstyr og service merker at en ny gruppe traktoreiere sitter bak rattet.

– Bøndene er jo erfarne og profesjonelle traktorbrukere. Privatkundene trenger ofte mer informasjon og rådgivning, sier Kristian Myrvold, avdelingsleder i Vianor i Steinkjer, som er stor leverandør av traktordekk i Trøndelag.

Mai er høysesong for levering av tunge dekk til landbruket, og Vianor har 24 timers vakt for å kunne bistå denne kundegruppen på kort varsel. Kjeden har ti avdelinger med egne traktorspesialister.

– Hvis et dekk ryker midt i våronna, må bøndene få hjelp uansett tid på døgnet, sier Myrvold.

Dekktyper og dimensjoner varierer med traktortype og bruksområde, og produktbredden har økt sterkt de senere årene. De hyppigst brukte typene sørger Myrvold for å ha på lager til enhver tid.

Prisen for fire traktorhjul kan fort komme opp i 50 000 kroner. For de største dekkene, med diameter på over to meter, kan det bli dobbbelt så dyrt.

Registreres ikke

Ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken finnes det drøyt 230 000 registrerte traktorer her i landet. Det er rundt 10 000 flere enn for ti år siden.

– Når den ofisielle statistikken ikke viser brattere økning, skyldes det at de små, lette plentraktorene som regel ikke omfattes av registreringsplikten, sier Alexander Drøyer, daglig leder i Reinhardt Maskin AS i Skjetten.

Firmaet har i løpet av de siste fem årene økt salget av slike traktorer med rundt 20 prosent.

– Etterspørselen etter plentraktorer vokser spesielt raskt. De brukes på stadig mindre arealer, sier Drøyer.