Etter oppvekstkomiteens befaring på Stokmarknes Skole fikk mange øynene opp om hvor nedslitt skolen egentlig var.

Les også: - Debatten om skolen kommer til å skjære seg

Likegyldig

Med igjenspikrede vinduer, taklekasjer og nedstengte lokaler er det tid for totalrenovering eller ny skole for Stokmarknes.

Jørn Singdahlsen, leder i Stokmarknes Skole FAU, har opplevd samme løsning på problemene i 3-4 år.

– Det som har vært løsningen er at rommene er blitt stengt. Elevene har ikke fått gått her og der, sier Singdahlsen.

Han mener det er likegyldig om det kommer ny skole, eller den gamle renoveres.

– Så lenge det blir en standard på skolen fyller kravene i henhold til 2016, sier Singdahlsen.

Likevel må det vurderes å bygge nytt, i og med det er flere klasserom som er for liten.

– Og klassene blir nok ikke mindre heller, angående flyktninger og sammenslåing, sier Singdahlsen. Han påpeker det er mange muligheter på hvor en ny skole kan bygges, men spekulerer ekstra på et område.

Bakgrunn: Deler av massen så dårlig at den må bygges på nytt

Flerbrukshallen

– Flerbrukshallen kunne vært en mulighet, og få til et samarbeid med idrettslaget. Da kan elevene bruke fasilitene som allerede er der. Samtidig ville det vært spart penger på ny gymsal ved å bruke hallkonseptet, med nærmere tilgang til skiløyper, fotballbane og naturen. Det må jo være smart, sier Singdahlsen. Han påpeker at om det nåværende bygget er for smått, må det «seriøst» vurderes et nytt.

– Det er veldig dyrt å fikse et gammelt bygg. Det blir fort like dyrt som å bygge nytt, sier han.

Kommuneplanlegger Hans Christian Haakonsen er enig i flere av Singdahlsens standpunkt.

– Det er ingen tvil at det mangler flere typer rom på skolen. Det må kunne tilbys rom som er tilpasset dagens pedagogikk, der vi kan ha et skolebygg med en fysisk dynamikk inni seg, sier Haakonsen. Kommunen skal lage en tilstandsrapport og en skolebruksplan for Hadsel. I denne skal alle skolebygg analyseres, angående teknisk  tilstand, hva som eventuelt må gjøres og hvordan driften blir framover.

– Når vi skal først gjøre noe med de ulike byggene, skal vi få et tiltak som tilfredsstiller dagens moderne undervisning. Det er rett og slett trasig at elever unngår å dusje på skolen, sier Haakonsen. Han påpeker likevel at det er usikkert om det blir en helt ny skole eller en oppgradering.

Les også: – Debatten om skolene kommer til å skjære seg

Nytt?

Sammenslåing av Hadselskolene har vært et omstridt tema i flere år. Singdahlsen mener om det skal bygges nytt, må alle vurderinger tas tilrette.

– Skal det bygges nytt, må man vurdere hele pakken her, men det er ikke noe vi kan ta stilling til nå. Så klart er det best for elevene å ha skole i nærmiljøet, slik at de slipper å kjøre buss eller båt, selv om man ikke alltid kan unngå det, sier Singdahlsen. Om det blir sammenslåing eller ikke er noe som skal vurderes i skolebruksplan som skal være ferdig i år.

– Den må gi et klarere og bedre bilde for Hadselskolen, når det gjelder økonomisk og pedagosisk forsvarlig, sier Haakonsen.