Terje Nymark (bildet til venstre) er for tiden leder for godt voksne Melbo Mandskor. Det har han også vært tidligere.

- Det er vel ikke akkurat kamp om å få være leder, men jeg stiller gjerne opp, sier Nymark, som har vært  med i koret helt siden 1984.

Skyer

Overfor VA innrømmer Nymark (72) at selv om det er artig at koret har nådd en så pass voksen alder som det passerte fredag, så er det noen mørke skyer i horisonten.

- Uten at jeg har gjort noen nøye beregning, vil jeg tro at koret har en gjennomsnittsalder på over 70 år, sier lederen.

Han ser den samme utviklingen for de andre mannskorene i regionen, på Stokmarknes, Sortland, Andenes og i Øksnes. Det går ifølge Nymark bare en vei for de lokale mannskorene.

Blanding

- Heldigvis er det bedre blanding av alder på blandakorene. Det er ikke så lett for oss å tiltrekke oss unge mannssangere til et så pass voksent kor, innrømmer han.

Samtidig legger han til at den mektige lyden av et mannskor for full hals slår det meste av korkonkurrenter.

Harald Eriksen

Ansikt  utad for Melbo Mandskor har for mange hadselværinger vært Harald Eriksen (snart 90). Første gang han iførte seg korets farger var så langt tilbake som i 1943. Han har også vært leder av koret i noen perioder. For innsatsen fikk Eriksen for noen år siden Kongens fortjenstmedalje i sølv.

De siste årene har Eriksen lagt ned veldig mye arbeid i å samle informasjon om spesielt de første årene etter stiftelsen av koret i 1916.

Historien

Allerede for tre år siden var Eriksen på besøk hos VA for å forberede arbeidet til årets hundreårsjubileum, som planlegges mot slutten av oktober.

- Eriksens innsats er kort og godt imponerende, sier Terje Nymark. Han forteller om en korveteran som fortsatt samler historie rundt Melbo Mandskor, samt deltar på de ukentlige øvingene.

Mot slutten av oktober arrangerer mannskoret på sin store 100-års jubileumskonsert. Da er selvsagt de andre mannskorene i regionen invitert. Og sammen med blandakoret på Melbu skal det gjennomføres en flott feiring. Og for de som tvilte på det: Selvsagt blir det noen fellesnummer med alle mannskorene.

- Vi hører så ofte fra blandakorene når de hører oss at det er noe helt spesielt å høre på et rent mannskor, sier Nymark.

De to som opprinnelig etablerte Melbo Mandskor var Harald Ribe og Peder Fleines. Ribe var korets første dirigent. Til å begynne med var det 23 medlemmer, men det tok ikke lang tid før de var over 30 stykker.

Ifølge Harald Eriksen var det under krigen koret var størst. Da var det 55 medlemmer på det meste. I dag er det langt færre, men at det blir stor lyd og flott fest når dagen feires offisielt er det ingen grunn til å tvile på.

Terje Nymark leder Melbo Mandskor. Foto: Knut Ivar Aarstein