I VAs sommerserie «Lettgrilla med  VA» får vi gleden av å høre litt om hva borgerne egentlig synes om alt og ingenting. Vi har tatt en prat med Mats Andrè Aas. Han er jurist og teknisk sjef i Hadsel kommune. Han er melbuværing, men holder til på Sortland.

Hva er det som gjør at du velger å bli boende i Vesterålen?

- Det er fjellene, havet, folket og familien.

Tror du det blir Hadselfjordtunnel?

- Når spørsmålet er hva jeg tror, er svaret ja. Hadde spørsmålet vært hva jeg håper, er jeg mer usikker. En del av oppveksten var å se ferga slite i bølgene når det var dårlig vær, gjerne med en lang sving ut mot Haug for å unngå de verste forholdene, eller skli rolig og uanstrengt over fjorden badende i solskinn med Strøna og øvrige fjell som bakgrunn.

Dersom du fikk 10 millioner kroner, men måtte investere dem i næringsvirksomhet i Hadsel, hva ville du satset på?

- Det er kanskje ikke helt næringsvirksomhet, men jeg tror jeg ville investert i Melbo Idrettslag.  Med 10 millioner kunne idrettslaget drevet godt i mange år, bygget ny tribune på stadion og hatt mulighet til å ha gode fasiliteter både på fotball- og skisiden og i idrettslaget for øvrig. Jeg innser at jeg sannsynligvis aldri ville sett pengene igjen, men MIL kunne fått noen flotte år med de pengene.

Hvor godt fornøyd er du med kommunale tjenester i Hadsel som skole, barnehage og eldreomsorg?

- Har ingen personlig erfaring med noen av de nevnte tjenestene etter at jeg gikk ut av grunnskolen. Grunnskolen var imidlertid helt grei, så vidt jeg husker.

Hva må Hadsel gjøre for at kommunen skal bli mer attraktiv for tilflyttere?

- Kommunen burde være attraktiv nok uten å gjøre større grep. Folk som mener noe annet må bare få opp øynene.

Hva jeg liker best å gjøre om sommeren i Hadsel?

- Putte så mange medlemmer av Aas-familien som mulig inn på mamma og pappas ca seks kvadratmeter store trapp, drikke iskald øl og se sola gå ned bak Haugnyken. Da er det sommer.

Synes du at det bør bli tillatt å lete etter olje og gass i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja?

- Jeg ser fordelen med at olje- og gassleting kan skape arbeidsplasser, men er skeptisk til de uheldige konsekvensene oljevirksomhet kan medføre. Jeg har imidlertid aldri klart å ta et bestemt standpunkt i saken.

Hvilke næringer bør Hadsel kommune satse på?

- Hadsel kommune bør satse på å videreutvikle de næringer vi allerede har her.

Vågan+Hadsel eller Vesterålen som storkommune? Hvorfor?

- Vesterålen som storkommune. Fordi jeg bor i Sortland, og føler at tilknytningen mellom Hadsel og Sortland er sterkere enn mellom Hadsel og Vågan. Vesterålen som en kommune og Lofoten som en kommune ville gjort begge relativt store i nordnorsk sammenheng.

Er fritidstilbudene for barn og unge i kommunen gode nok?

- Jeg mener at vi i alle fall på idrettssiden har gode tilbud. Det er også ungdomsklubb på både Melbu og Stokmarknes, og det er bra.

Hvor bør man dra på tur i Hadsel?

- Anbefaler alltid Taen og Uværshula, men kan også anbefale Hersandvollen og området rundt, ikke minst Melbu- og Gulstadmarka – begge steder uten noe konkret mål.

Hvordan ser du for deg Hadsel kommune om 10 år?

- Hadsel har i 2025 over 10.000 innbyggere og har funnet en løsning på økonomiske utfordringer. Vi lever livets glade dager som en av få «små» kommuner som ikke har blitt slått sammen med andre.

Er det noen typer butikker du savner i Hadsel?

- Når jeg ser Hadsel og Sortland under ett får jeg tak i det meste jeg trenger.

Hva bør skje med Hurtigrutens Hus?

- Hurtigrutens Hus bør fortsette utviklingen som et kulturhus for hele kommunen og som en konkurrent til Kulturfabrikken som holder sistnevnte på tå hev.

Framsnakk Hadsel i maksimalt tre setninger!

- Det er fint i Hadsel, det bor flotte folk i Hadsel og det er kort vei til alt, bortsett fra til Europa.

Hva er det mest positive du har å si om kommunens politikere?

- At de er jevnt over hyggelige folk som gjør så godt de kan.

Dersom du fikk diktatorisk makt over en sak i Hadsel, hva hadde du bestemt?

- Selv om myndigheten til dette ikke ligger lokalt i Hadsel, ville jeg brukt all min diktatoriske makt til å få forlenget rullebanen – og dermed berget flyplassen – på Skagen.

Hvem i Hadsel synes du fortjener ekstra ros?

- Det er ganske mange, men skal jeg trekke frem en må det bli Rayner Skare Lind. Han har i en årrekke jobbet hardt for Radio Melbu, Sommer-Melbu, Melbu samfunnshus og mye annet som har skjedd på stedet de siste årene. Han klarte også på mystisk vis å markedsføre ferga over Hadselfjorden på en imponerende måte mens han jobbet der, og er generelt en knakende god mann.

Hva synes du om lokalpressen?

- Stort sett bra. Men ønsker stadig at det skal være mulig med et rent lørdagsabonnement på VA.

Hva liker du best å gjøre i Hadsel om sommeren?

- Det er så mye, så jeg får begrense meg til tre ting:

1. Putte så mange medlemmer av Aas-familien som mulig inn på mamma og pappas ca seks kvadratmeter store trapp, drikke iskald øl og se sola gå ned bak Haugnyken. Da er det sommer.

2. Gå på hytta i Gulstadmarka, nyte utsikten over Hadselfjorden og bare ha det godt.

3. Oppdagelsesferd i fjæra med fireåringen. Da finner vi ofte noen veldig spennende dinosaurtenner og andre kule ting.

Hva er ditt beste grilltips?

- Jeg er veldig lite spennende på grillfronten, så der går det ofte i pølser av ulike slag. Gjerne lomper, sprøstekt eller rå løk og potetsalat til. Og ketsjup og Bergbys sennep.