– Jeg er litt glad, litt trist, men mest av alt sliten.

Lene Marselie Nordheim fra Sortland har hatt litt av en helg. Hun og samboeren Steffen fra Bodø bor på Rena i Hedmark, hvor han jobber i forsvaret.

Fredag ble bilen deres stjålet – med hunden Tass (11) inni.

Drama ved Rema på Rena

Kvart over fem på fredag parkerte de to utenfor Rema 1000 på Rena. Bilen stod på tomgang, slik at hunden ikke skulle fryse da de handlet.

Men da de kom ut av butikken, var både bilen og hunden sporløst borte.

– Vi trodde aller første at det var noen kompiser av Steffen fra forsvaret som tulla med oss og hadde flyttet bilen litt, og vi flirte litt først. Men bilen var jo helt borte, så etter litt ringte vi politiet, sier Nordheim.

De fikk etter hvert se overvåkingsbilder fra Shell-stasjonen i nærheten.  Kameraet hadde fanget hendelsen, riktignok på lang avstand.

– Vi så at en mann fra en hvit transporter gikk inn i vår bil og kjørte ned mot elva.

Les også: Må i fengsel etter å ha fyllekjørt med båt

Hele bygda i sving

Politiet ga skyss til huset de bor i, og hvor Nordheims bil stod på ladning.

– Vi heiv oss i bilen og dro ut for å lete.

Hun la også ut en etterlysning på Facebook.

– Flere i nabolaget ble med og lette etter hunden og bilen, og flere lette til langt på natt. Folk engasjerte seg både på Rena og i Elverum, og det var til sammen masse gode mennesker som var med og lette. Men vi fant ingenting.

Politiet fant fredag ut at den hvite transporteren var stjålet på Trysil, og dermed lette de etter to stjålne biler.

– Vi dro til slutt hjem og prøvde å sove, men det var vanskelig når vi visste at Tass kunne være ute i kulda.

Les også: Mann i 40-årene tatt for fyllekjøring to ganger i dag

Funnet av politiet

Lørdag gikk de igjen ut og lette, men fant heller ikke da spor av hunden eller bilen.

– Det som var betryggende, var at det var en fin dag, med sol og blå himmel.

I titiden lørdag kveld fikk samboeren telefon fra politiet om at bilen hadde blitt funnet på Korperud, bare fem minutter unna der de bor.

– Han virket ikke så veldig glad i telefonen, så jeg ble litt bekymret. Vi fikk ikke beskjed om bilen hadde stått frosset ned der siden fredag eller om den nettopp hadde blitt parkert der, men vi tok med pledd og kastet oss i bilen.

Bilen var parkert bak en potetlåve.

– Den stod på tomgang og var varm. Hunden var i fin form, litt shakey, men den hadde ingen skader. Da måtte jeg bare stå og gråte litt, forteller Nordheim.

– Det var tøft, og det har vært en lang helg. Jeg tenker at de lot den stå på tomgang på grunn av hunden. Og jeg tror medieoppslag i lokalavisa Østlendingen, P4 og TV2 gjorde at de følte de var nødt til å levere den tilbake, legger hun til.

– Litt pysete hund

Hun forteller også at en kamerat på Sortland fikk 500 lastebiler sør for Trondheim til å se etter de stjålne bilene.

– Så de hadde nok ingen plasser å hjemme seg. De hadde nok ikke planer om å stjele en hund, så den ble sikkert et kjempeproblem. Men de har vært snill med den, den bare ikke preg av å ha vært utsatt for noe spesielt.

– Tass er kanskje ikke noen vaktbikkje heller?

– Nei, han er egentlig litt pysete for fremmede mennesker. Han har sikkert bare lagt seg ned i setet og stirret på den fremmede mannen.

Nordheim flyttet til Rena for litt over tre år siden og jobber som frisør.

– Jeg trodde Rena var et bittelite sted, hvor det ikke skjedde så mye. Hadde jeg visst at det var så mye action, med biltyveri og hele pakka, hadde jeg aldri flyttet hit, ler hun.

Les også: – Hvorfor jeg elsker Sortland

– Bedre å fryse litt

Hun ønsker å gi en spesiell takk til Nina Mathisen og Facebook-gruppa «Med hjerte for hunder på rømmen» for at Tass ble funnet.

– De tok kjempetak i saken og tok kontakt med P4, som lagde en sak, og de fikk svensk politi til å sjekke grensen. Så jeg vil gi en spesiell takk til Mathisen, og jeg anbefaler gruppa til andre som er så uheldige at hunden er på rømmen eller blir stjålet. De står på hele døgnet og er helt crazy etter å finne hunder.

Og de to vil nok tenke seg ekstra om før de setter bilen på tomgang neste gang.

– Det var jo trasig at vi satte bilen på tomgang. Vi ville jo at hunden skulle holde seg varm, men det hadde vært bedre om den frøys litt i ti minutter enn at den ble stjålet.