Det har vært mye neglebiting blant hadselpolitikerne de senere ukene. Nervøsiteten har blant annet dreid seg rundt følgende: Ville Hadsel Fellesliste klare å mobilisere sine folk til ny innsats i styre og stell? Ville sårene fra forrige nominasjonsrunde i Arbeiderpartiet være i ferd med å gro? Forsøket på gjenforening i 2007 gikk som kjent i geografi-grøfta etter kraftig mobilisering fra Melbu-siden.

Svarene kom denne uka: Marion Celius tar en ny runde som listetopp for Hadsel Fellesliste. AP fikk ikke samlet utbryterne. Sosialdemokratene er lenger unna styringsposisjon enn de har vært på mange år.

VOL har snakket med leder i Hadsel Arbeiderparti Britt Solvik om saken.

- Nå ligger veien mer eller mindre åpen for Høyre og FRP i høstens kommunevalg?

- Ja, jeg er enig i det. Med en naturlig samling ville vi kunne fått til et sosialdemokratisk styre i kommunen, til glede for fellesskapet.

- Hvilket ansvar har AP for at situasjonen er som den er?

- Jeg er lei av at noen vil plassere oss som en slags "svarteper" i dette spillet. Vi har, ikke bare de siste uker og måneder, men gjennom flere år gang på gang sagt at døra står på vid gap for de som ønsker seg tilbake til partiet. De som forlot i 2003 og 2007 gjorde det av egen, fri vilje. Og det er helt legitimt.

- Men?

- Men jeg synes det er urettferdig overfor de unge, dyktige folkene som nå er på vei inn i Arbeiderpartiet og inn i politikken at dette stempelet forsøkes å settes på oss. Det er ganske tøffe frister i AP i forhold til å få på plass lister. Vi har ventet i det lengste, men vi fikk dessverre ikke tilbake alle de utbryterne vi hadde håpet på. Og det er veldig synd. Det kan dermed se ut som om vi går mot den tredje perioden med borgerlig styre i Hadsel, sier Britt Solvik.

- Men påhviler det ikke et større ansvar enn bare å be folk om å komme tilbake? Hvilke løsninger har AP for en bedre kommune å bo i?

- Vi har gjennom flere år hatt en rødgrønn regjering i landet. Vi har sett et massivt samferdselsløft gjennom blant annet Nasjonal transportplan. Vi har full barnehagedekning, skoler renoveres og det satses på kultur. Det legges til rette for sosialdemokratisk levesett på flere plan, mener Britt Solvik.

- Handler ikke de politiske konfliktene lokalt mye om dårlig kommuneøkonomi? Når krybben er tom bites hestene, heter det. Hvorfor må vi ha flere basseng i lille Hadsel, og kunstgressbaner på hvert nes - for å spørre provoserende?

- For å ta kunstgressbanene først, så belaster de kommunens budsjett minimalt. Hva ellers det er snakk om så mener jeg det blir totalt feil å bygge ned infrastruktur. Forebygging er viktigere enn noe annet, og det gjør vi ved å legge til rette for best mulig oppvekst. Dessuten står vi overfor massiv utbygging av sykehuset, en fiskeindustri i fremgang, og mulig oljeutvinning utenfor kysten av Vesterålen. Skal vi bygge ned tilbudene? Nei, jeg tror ikke det. Vi har store muligheter til utvikling, og de mulighetene må vi gripe, sier Britt Solvik.