– Så bra. Det er vi glade for, sier Terje Kili, kommunalsjef for teknisk og samfunnsutvikling i Sortland kommune, når VOL ringer.

Og det kom overraskende på.

– Det visste vi ikke, men det er jo en gladnyhet. Pengene skal gå til trafikksikkerhet og trygge skoleveier, noe som blir lettere å få finansiert nå med støtten fra Statens vegvesen, sier han videre.

Totalt har de tildelt 22 millioner til tryggere skoleveier og nærmiljø til 70 ulike tiltak i kommuner over hele landet.

Den nye tilskuddsordningen for kommunene skal støtte opp under regjeringens mål om at flere barn skal sykle eller gå til skolen og gjelder særlig tiltak for barn mellom 2-15 år. Det skriver Statens vegvesen på sin hjemmeside.

Ordningen er en oppfølging av Barnas transportplan 2022–2033, hvor det er fokus på økt trafikksikkerhet for barn og unge.

– Gjennom denne ordningen skal vi blant annet stimulere til å etablere Hjertesoner rundt skoler. Etablering av Hjertesone skal være forankret i en trafikksikkerhetsplan for den aktuelle skolen, forteller seniorrådgiver Hanne-Merete Hagset i Statens vegvesen.

Søknadsfristen gikk ut 15. oktober 2022. Da hadde de fått inn 163 søknader fra 89 kommuner. Til sammen ble det søkt om tiltak for cirka 100 millioner kroner.

– Alle tiltakene skal være langs skolevei eller nærmiljø der barn og unge ferdes og omfatter både trafikantrettede og fysiske tiltak, skriver Statens vegvesen.