- Vi skal lage fest på Sortland. Det blir up close and personal, sier Pål Tøien, også kjent som OnkP i den profilerte rapduoen.

Les også: Jaa9 og OnklP kommer til Sortland i høst

Vil se Sortland

Artistduoen er inne i en hektisk periode som både innebærer turnevirksomhet og ferdigstilling av nytt album. Lørdagens konsert på Sortland blir fjerde gangen de er i Blåbyen.

- Vi har vært her tre ganger før. Sortland er et fint sted, men vi har bare vært her på vinteren og håper at vi kan få sett lit mer av byen denne gangen, sier Tøien.

Miks av nytt og gammelt

Han lover at publikum som skal være til stede på konserten har mye å glede seg til. De kan forvente en miks av både nye og gamle låter.

- De får høre låter som ingen har hørt før. Samtidig kommer vi ikke unna gamle sanger.

Det innebærer at velkjente hits som «Kjendisparty», «Glir forbi» og «Partysvenske» vil dundre ut av høytalerne på Stasjonen Bar.

- Mer direkte kontakt

Selv om de to har vært hovedattraksjonen på flere festivaler og i så måte er vant til store konsertformater, synes de alltid det er noe særegent ved å opptre i omgivelser som er mer lavskala.

- Kontakten med publikum blir mer direkte da. Konsert er uansett konsert. Vi skal sørge for samme festen uansett. Det blir up close and personal, forteller Jaa9, som egentlig heter Johnny Engdal Silseth.

- Vi startet jo med å spille på mindre steder. Da kan man se folk rett i øynene. Og så er vi litt stolte over at vi er et norsk rapband som stadig opptrer ute i distriktet og ikke bare i storbyene. Det er jo det som er Norge, supplerer Tøien.

Store endringer

Jaa9 og OnklP platedebuterte i 2002. Ifølge musikerne er det mye som har endret seg i bransjen siden den gang.

- Da hadde plateselskapene og journalistene mye mer de skulle sagt. Nå har vi som artister betydelig større makt ved at vi kan nå ut til fansen på sosiale medier som Facebook, Twitter, Instagram og snapchat. Siden vi har den muligheten prøver vi å lage en del moro for dem, sier Tøien.

- Men vi er ikke så gode på snapchat. Kanskje kidsa på Sortland kan lære oss?, spør Engdal Silseth.

Mer komfortable

Etter såpass lang fartstid har de også opplevd et radikalt taktskifte når det gjelder anerkjennelsen av rap som sjanger.

- Rap har blitt mer stuerent nå enn det var før. Da var det bare en "riktig" måte å gjøre det på. Nå har det blitt mer fleksibelt. Å rappe på norsk vekker ikke samme negative reaksjoner som tidligere. Miljøet har rett og slett blitt sunnere, sier Engdal Silseth.

- Med såpass mye erfaring har vi også blitt mer komfortable og tryggere i bransjen. Det hjelper, føyer Tøien til.

Konserten på Sortland er ikke den eneste i Hålogaland-regionen som rapperne holder kommende helg. Fredag spiller de opp til fest i Harstad.

- Lettere og lystigere

Jaa9 & OnklP stammer fra det Lillehammer-baserte rapkollektivet Dirty Oppland, og har siden 2002 jobbet sammen om en rekke utgivelser. De står bak store hits som «Kjendisparty», «Glir forbi» og «Partysvenske» samt de kritikerroste albumene «Bondegrammatikk», «Sjåre byrmæ» og «Føkk ferie». I vår slapp de sin nyeste singel, «Jeg er» (feat. Urørt-vinnerCezinando), som er en forsmak på deres neste album, som for øvrig er det niende i rekken og blir sluppet i slutten av oktober..

- Overraskelsene blir mange.  Produksjonen holder jævlig høy standard og er tilpasset nåtidens lyd. Sammenlignet med de to siste albumene, blir dette lysere og litt mer melodiøst, slår OnklP, alias Pål Tøien fast.