Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen besøkte blant annet Kystvakta på Sortland under sin ferd gjennom Vesterålen. Foto: Dag Erlandsen, Kyst og Fjord

Dagens budsjettlekkasje fra ministeren øker den totale bevilgningen til kartlegging av havbunnen til hele 88 millioner kroner.

- Det gjør at vi får undersøkt et mye større område enn hva det først lå an til, sier Berg-Hansen til VOL midt mellom roseutdeling til velgere på Sortland.

Bevilgningen sikrer videreføring av kartleggingen i det tidligere omstridte området i Barentshavet vest for den nye grenselinjen mot Russland. Denne kartleggingen vil være en viktig del av beslutningsgrunnlaget når vi skal vurdere hvordan dette havområdet skal brukes framover, sier Berg-Hansen til VOL.

Mareano-programmet kom i stand som en del av kunnskapsinnhentingen som er vedtatt i forbindelse med petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Fiskeriministeren ser imididlertid for seg at funnene fra Mareano-programmet kommer til nytte også i andre sektorer, ikke minst hennes egen.

- Det er selvsagt interessant, også i forhold til fiskeriforvaltningen å få vite hva som finnes på havbunnen. Såkalt marin bioprospektering er viktig for å finne ut nye løsninger og nye næringer, mener ministeren.

- Fiskerinæringa er jo i dag Norges nest største eksportnæring, og jeg ser ikke bort fra at det i fremtiden vil være en større verdi av bioindustri knyttet til nye måter å utnytte fiskeråstoffet på, enn vi har i dag av selve fisken, spår Berg-Hansen.