Industri- og næringspartiet får 3,8 prosents oppslutning på Nettavisens nye partimåling. Dermed er de større enn Miljøpartiet De Grønne på 3,6 prosent.

– Vi i INP er Norges eneste reelle miljøparti, fordi vi vil gjøre noe med miljøet. For eksempel å fjerne plast i havet og hindre at søppel når havene våre. Det er den største miljøtrusselen nå, sier partileder Owe Ingemann Waltherzøe i Industri- og næringspartiet (INP) til Nettavisen.

På InFacts junimåling for Nettavisen får partiet hans 3,8 prosents oppslutning og er inne med to mandater på Stortinget. Det er like mange mandater som MDG, som faller med 1,3 prosentpoeng fra forrige måling, får. Samtidig er INP 0,2 prosent større enn MDG på målingen.

Det er andre gang denne måneden at INP, som blant annet er for fortsatt oljeleting, er større enn MDG på en måling. På Norstats måling for Aftenposten og NRK fikk INP 3,3 prosent, mot MDGs 3,2.

MDG-nestleder Ingrid Liland mener det at INP er større enn MDG bør få noen varsellamper til å gå.

– Jeg synes det bør være en varsellampe om at mediene må ta INP på alvor. Det er litt ironisk at et industri- og næringsparti har en politikk som vil være ganske katastrofal for norsk industri og næringsliv og veldig dårlig for klimaomstillingen, sier hun.

På målingen har de fire borgerlige partiene flertall sammen, selv om Høyre er målingens taper med en nedgang på 2,3 prosentpoeng.

Hele målingen (endring fra forrige måned i parentes):

Rødt 4,7 (-0,5), SV 8,4 (-0,7), Ap 19,9 (+1,1), Sp 6,2 (-0,3), MDG 3,6 (-1,3) Venstre 4,4 (+0,7), KrF 4,4 (+0,3), Høyre 29,8 (-2,3), Frp 11,7 (+0,8), andre partier (inkl INP) 6,9 (+2,1).

Målingen er utført 5. juni, med 1005 intervjuer. Feilmarginen er fra +/- 1,2-2,8 prosentpoeng.

Siste innlegg

Dagny Ulland

Betydelig snøskredfare i Vesterålen

Skred som løsner av seg selv kan forekomme der det kommer mest nedbør, skriver varsom.no om snøskredvarselet lørdag.

De råder til å unngå leområder med fersk fokksnø mens været står på.

- I fjellet og i indre strøk av regionen kan nedbøren komme som snø. Kraftig vind vil der føre til at det legger seg fokksnøflak i heng som er i le for vinden. Fokksnøflakene vil stabiliseres raskt på grunn av mildværet, men du kan lett løse ut skred mens været står på, skriver de videre.

Varselet gjelder for Hadsel, Bø, Sortland, Lødingen, Andøy og Øksnes.

Dagny Ulland

Personheis tilbake i drift

Personheisen på fergeruta mellom Refsnes-Flesnes er tilbake i drift igjen.

Det opplyser Torghatten Nord AS.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 28,8 øre per kWh lørdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 28,8 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 37,3 øre.

Lørdagens snittpris per kWh er 9,8 øre høyere enn fredag og 0,6 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen lørdag på 37,3 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 16,8 øre høyere enn fredag og 8,04 øre høyere enn samme dag året før.

Minsteprisen blir på 15,7 øre per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten og er den laveste i landet.

Marius Birkeland

Ti for fort i Forfjord

Utrykningspolitiet har gjennomført fartskontroll i 60 sone på FV82 i Forfjord. Ti førere fikk forenklet forelegg for fartsoverskridelser. En fører fikk forenklet forelegg for bruk av mobiltelefon. Høyeste forenklede forelegg var på kr. 12.700.

NTB

Norges Bank får rente-refs av «vaktbikkje»

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Norges Bank bommet på valutaprognoser og satte opp renten for sent, ifølge Norges Bank Watch. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Norges Bank bommet på valutaprognoser og satte opp renten for sent, ifølge Norges Bank Watch.

Etter seks rentehevinger i fjor er dommen fra Norges Banks vaktbikkje klar: Banken undervurderte inflasjonstrykket samtidig som de overvurderte styrken på den norske kronen.

Likevel mener de at bankens kommunikasjon i fjor var effektiv og at markedet forsto rentebeslutningene godt.

Norges Bank Watch er en uavhengig årlig evaluering av norsk pengepolitikk på oppdrag av Finansdepartementet. I år er det sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 og BI-professor Leif Anders Thorsrud som står bak evalueringen.

– At man holdt igjen med å heve renten mens andre land økte tempoet, gjorde at renteforskjellene ble store. Det ga en svak kronekurs. Pengepolitikken var treg med å ta innover seg de store endringene i andre hovedmarkeder, sier Holvik til Dagens Næringsliv.

– Den tabloide versjonen er at Norges Bank burde lagt mindre vekt på redselen for høye renters påvirkning på realøkonomien. Når det er sagt, så er det stor usikkerhet, der ingen visste hvordan det ville se ut, sier Thorsrud til avisen.

NTB

Lover ekstra milliarder til Forsvaret

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier det vil komme et tosifret antall ekstra milliarder til Forsvaret i en ny forsvarsplan, som kommer rett etter påske. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Foto: Javad Parsa / NTB

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier det vil komme et tosifret antall ekstra milliarder til Forsvaret i ny forsvarsplan, som kommer rett etter påske.

Bakgrunnen er frykt for sikkerhetssituasjonen i Europa, sier Vedum til NRK.

– Her må det skje en kraftfull opptrapping. Det må være mer til hæren, mer til heimevernet, vi må sikre luftforsvaret og sjøforsvaret, sier Vedum til rikskringkasteren.

– Vi legger fram vår langtidsplan som kommer til å være den første planen der Natos 2-prosentmål er inne, legger han til.

Vedums sjef, statsminister Jonas Gahr Støre, kom med en lignende uttalelse til NTB under sikkerhetskonferansen i München tidligere denne måneden.

Da varslet Støre at regjeringen ville legge fram en langtidsplan som sikrer de største bevilgningene til Forsvaret etter andre verdenskrig.

– Norge har behov for å styrke forsvaret sitt. Vi har styrket det med 40 prosent siden vi kom i regjering, men nå må vi gjøre et større grep for flere år framover, sa Støre.

Ole-Kristian Anfinsen

Skade på tunnelen

Vegtrafikksentralen har lagt ut varsel om at det er skade eller feil på installasjoner i Sørdaltunnelen i Lødingen.

Tommy Hansen

«Harstad-ferga» tilbake i normal drift

Foto: Marius Birkeland

Torghatten Nord AS informerer om at normale ruter er gjenopptatt i sambandet Revsnes-Flesnes. Fra kl.20:00 torsdag var hovedfartøyet MF Hålogaland tilbake for å trafikkere sambandet.

Tommy Hansen

Nytt fagskoletilbud på Kleiva

Nå presenteres et flunkende nytt utdanningstilbud i nord: Agrotekniker i grovfôrbasert husdyrproduksjon. Utdanningen gjennomføres i samarbeid med naturbrukslinjene ved Sortland og Vefsn videregående skole.

Dagny Ulland

Fem involverte i trafikkulykke på E10

Foto: Politiet

SISTE: Tre personer er tatt med av ambulanse for sjekk, og det er ikke mistanke om ruskjøring.

To personbiler har vært i en trafikkulykke ved Strandtindvegen på E10 i Lødingen.

Fem personer skal være involvert i ulykken. Ambulanse er på stedet, skriver politiet på X.

Videre skriver politiet at de vil forsøkte med manuell dirigering når ambulansen har forlatt ulykkesstedet.

Det skal være mye materielle skader og bilberger er på vei til stedet.

På stedet er det noe kø.

- Vær tålmodig, så jobbes det så fort vi kan, skriver politiet.

Politiet skriver hendelsesforløpet fremstår som at den ene bilen har fått sleng i en sving, deretter fått kontrasleng og deretter truffet motgående bil i fronten.

Ingen av bilene skal være kjørbare.

- Vi har ingen oversikt over skader på personer, skriver de.

Foto: Statens Vegvesen
Dagny Ulland

Fergerute gjenopptas

Torghatten Nord AS informerer om at normale ruter gjenopptas på sambandet Refsnes-Flesnes torsdag.

Første avgang er fra Refsnes kl. 18.00. Deretter normale ruter. MF Virak vil inntil videre trafikkere sambandet.

Marius Birkeland

Tre for fort i 60-sone

UP har gjennomført kontroll i 60-sone på Stokmarknes i Hadsel. Utstedt 3 forenklede forelegg for fart, høyeste hastighet er 77 km/t. Også utstedt et forenklet forelegg for bruk av mobiltelefon.

Det skriver politiet på X.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 19,05 øre per kWh fredag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 19,05 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 20,4 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 16,1 øre lavere enn torsdag og 7,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen fredag på 20,4 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 20,8 øre lavere enn torsdag og 7,01 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 37,3 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 17,05 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.

Ole-Kristian Anfinsen

Buss forsinket av tekniske utfordringer

Sortland-Sigerfjord – Linje 18-851

Avgang klokken 21:00 til Austpollen forsinket. Ny avgang klokken 21:15. Forsinkelsen skyldes tekniske utfordringer, skriver Nordland fylkeskommune.

Ole-Kristian Anfinsen

Harstadfergen fortsatt innstilt ut dagen

Fergen på fergestrekningen Revsnes-Flesnes er innstilt ut dagen, melder Vegtrafikksentralen i en oppdatering.

Fergen har vært innstilt siden mandag på grunn av tekniske problemer.

Tidligere onsdag opplyste driftssjef i Torghatten, Reidar Waage at fergen var på vei til Harstad for reparasjon, mens en reserveferge var på vei fra Bodø og skulle ta opp ruten fra 13-14-tiden.

Ole-Kristian Anfinsen

Trafikkuhell på E10: Fører avhøres på stedet

Onsdag ettermiddag har det vært et trafikkuhell på E10 ved Trøssemarka i E10.

Politiet i Troms opplyste klokken 13:04 at de rykket ut til melding om et trafikkuhell cirka 100 meter nord for Boltåskrysset.

Meldingen var at en personbil hadde kjørt i autovernet. Det var ikke meldt om personskader.

- Det er trafikale utfordringer på stedet. Politiet rykker ut fra Harstad så det tar den tiden det tar å komme seg ned dit. Oppdateres da vi har enhet på stedet.

Senere skrev politiet at de var fremme på stedet og dirigerte trafikken. Bilberger var da bestillt, men det var fortsatt usikkert når den ville være på plass.

Klokken 14:02 skrev politiet at det har vært fortalt om en del sørpe på veien da uhellet skjedde.

- Fører har mistet kontroll over bilen, fått sleng og gått i autovern på motsatt side av vegbanen, tatt en 360 grader piruett og blitt stående fast i autovern i eget kjørefelt. To utenlandske personer i bilen, begge er uskadd. Fører avhøres på stedet.

Ole-Kristian Anfinsen

Gjenopptar innstilt buss

Sortland-Stokmarknes-Melbu – Linje 23-754

Linje 754 gjenopptas fra klokken 14:15, melder Nordland fylkeskommune.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 35,2 øre per kWh torsdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 35,2 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 41,3 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 7,4 øre lavere enn onsdag og 8,6 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 41,3 øre per kWh er mellom klokken 11 og 12 på formiddagen. Den er 11,1 øre lavere enn onsdag og 11,1 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 58,1 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 19,7 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.

Marius Birkeland

Fem for fort i 50-sone

Utrykningspolitiet har gjennomført laserkontroll i 50-sone, på fylkesvei 82 på Åse i Andøy. Resultatet ble 5 forenklede forelegg og høyeste målte hastighet var 58 km/t.

Ole-Kristian Anfinsen

Flere busser innstilt grunnet kjøreforhold

Linje 754: Pga dårlige kjøreforhold vil all betjening ved Rise være innstilt inntil videre. Ny informasjon kommer når ruten gjenopptas.

I tillegg var Sortland - Kaljord – Linje 18-821

Avgang 08:35 Kaljord-Sortland forsinket over 15 minutter grunnet vei og kjøreforhold.