Marianne Dobak Kvensjø, fylkestingsrepresentant og Nordland Høyre sin førstekandidat til Fylkestinget er bekymret over konsekvensene på mangel på kvalifisert sjøfolk.

Hun tar opp saken på fylkestinget på Sortland i neste uke.

I en interpellasjon til fylkestinget viser hun til at det er en kjent problemstilling at det i dag er stor en mangel på norske sjøfolk. Alt fra matroser, skipsmotormekanikere til maskinsjefer og kapteiner.

– Over flere somre har vi sett konsekvensene av mannskapsmangel hvor flere ferger har blitt innstilt. Det er ikke bare fergedriften jeg bekymrer meg for. I fremtiden vil vi trenge flere sjøfolk, sier Marianne Dobak Kvensjø i ei pressemelding.

Over halvparten er over 60 år

Hun viser til havbruksnæringen sitt potensial for vekst gjør at næringen og leverandørnæringen i større grad vil etterspørre flere fagutdannede fagfolk.

I det grønne skifte til sjø vil det være et stort behov for fagutdannede sjøfolk dersom vi skal lykkes med blant havvind.

Dette rammer ulike næringer, reiseliv og innbyggere i hele fylket.

– Den siste tiden er det satt fokus på at man sliter med rekruttering både til utdanningen og til yrket. Og når vi vet at av 12.000 fagutdannede er halvparten over 60 år, vil nok denne problemstillingen bli større i årene som kommer. Derfor er vi avhengige av å handle nå, mener Kvensjø.

Over tid har man slitt med lav rekruttering til utdanningen og yrket. Og statistikken viser at de neste 15 årene vil ha en stor andel gå av med pensjon.

– Må utdannes nok sjøfolk

Konkurransen om kvalifisert arbeidskraft kommer til å bli stor. Marianne Dobak Kvengjø mener at skal man lykkes med å sikre tilstrekkelig med fagutdannede i fremtiden så trengs det felles krafttak.

– Dette er ikke en ny problemstilling, og jeg er bekymret for at dagens fylkesråd med Ap, SV Sp og KrF har sittet stille for lenge i båten, og at man derfor ikke har satt inn gode tiltak for å sikre rekrutteringen til utdanningen og til yrket, sier hun.

– Jeg løfter derfor saken inn til fylkestinget, hvor jeg etterlyser hvilke grep fylkesrådet vil gjøre for å løse denne kritiske utfordringen både på kort og lang sikt. Jeg ønsker også å vite hvordan fylkesrådet jobber sammen med de to universitetene i nord for å sørge for at det utdannes nok sjøfolk med høyere utdannelse, sier Kvensjø i ei pressemelding.