6581 personer i Nordland mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) i mars 2023. Det skriver NAV i ei pressemelding.

Det vil si at 4,4 prosent av befolkninga i Nordland mellom 18 og 66 år mottar AAP.

- Sammenliknet med samme måned i fjor har det blitt 500 flere mottakere av AAP, noe som tilsvarer en økning på 8,2 prosent, skriver NAV.

For Vesterålen sin del har antallet økt i tre kommuner de første månedene av 2023: Hadsel, Sortland og Andøy. Den andre kommunene har hatt nedgang.

Siste innlegg

Ann-Julie Nordgaard Steffenakk

Kjørte i 75 km/t i 60-sonen

Fredag formiddag har utrykningspolitiet hatt laserkontroll på Strand i Sortland.

Sju fikk bøter for å ha kjørt for fort i 60-sonen. Høyeste fart ble målt til 75 kilometer i timen. Det melder politiet på X.

NTB

Ingvild Kjerkol går av som helseminister

Tilliten til Ingvild Kjerkol er svekket i den grad at hun ikke kan fungere godt nok som helse- og omsorgsminister, mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Cornelius Poppe / NTB
Ingvild Kjerkol (Ap) var tydelig preget under pressekonferansen der hennes avgang som helse- og omsorgsminister ble kunngjort. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Ingvild Kjerkol går av som helse- og omsorgsminister etter at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kom til at juksesaken er for belastende for tilliten til henne. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Ingvild Kjerkol har ikke tilliten hun må ha for å kunne fortsette som helseminister, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre. Kjerkol gikk fredag av som statsråd.

– Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister. Jeg har derfor kommet til at Ingvild bør fratre som statsråd, sa Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen der avgangen ble kunngjort.

Den ble tilkjennegjort på en hastig innkalt seanse på Statsministerens kontor dagen etter at Støre fikk skriftlig beskjed om at ikke bare hadde Kjerkol plagiert innhold i sin masteroppgave – hun hadde jukset med viten og vilje. De er konklusjonen og vurderingen til nemnda for studentsaker ved Nord universitet.

– Det er Nord universitet som avgjør mastergraden og jeg som avgjør om hun kan fortsette som statsråd. Og for at helse- og omsorgsministeren skal kunne fungere, er tilliten fra en stor sektor avgjørende. Det har veid tungt inn i min beslutning, sa Støre.

Kjerkol fastholdt at tekstlikhetene i oppgaven ikke skyldtes forsettlig juks, men sier hun «må forholde» seg til nemndas oppfatning.

Kjerkol står på sitt

– Min medstudent og jeg har levert en oppgave etter beste evne. Vi har ikke hatt til hensikt gå plagiere andres oppgaver. Men nemnda har behandlet oss akkurat som andre studenter, sånn som de skal gjøre. Og selv om det er vondt å ikke bli trodd, må vi forholde oss til at nemnda er av en annen oppfatning, sa Kjerkol.

Hun har så langt ikke tatt stilling til om beslutningen til Nord universitet skal ankes til Felles klagenemnd.

Statsministeren poengterte dessuten at helse- og omsorgsministeren har ansvar for mye forskningspolitikk. I tillegg sa Støre at han var lei seg, og at han mener Kjerkol er en av de beste politikerne Arbeiderpartiet.

Samtidig svarte han verken bekreftende eller avkreftende på om det hadde vært uenigheter mellom ham og Kjerkol rundt beslutningen om hennes avgang – og om initiativet kom fra ham, og ikke henne.

– Jeg har et ansvar som statsminister, og det er å vurdere hvordan laget kan gjøre jobben sin. Og vi står her i dag og har delt denne konklusjonen, svarte Støre.

Opp- og nedturer under Kjerkol

Kjerkol har måttet prioritere hardt som helse- og omsorgsminister. Starten av hennes tid som statsråd i 2021 ble preget av koronainnstramminger og restriksjoner.

Ett av hennes positive resultater er å snu fastlegetrenden. Fra januar til oktober i fjor fikk Norge 167 flere fastleger.

Kjerkol fikk støtte fra Allmennlegeforeningens leder, Nils Kristian Klev, som uttalte at de så at det hadde blitt mer attraktivt å bli fastlege.

Helse- og omsorgsministeren måtte dra på brannslukningstur til Lofoten i slutten av 2023, etter flere upopulære kuttforslag knyttet til sykehusene i Lofoten og Narvik.

Men brannen hun ikke klarte å slukke var jukset i hennes egen masteroppgave, som endte hennes tid Støre-regjeringen.

– Jeg kan tåle spott og spe og leve med mine feil og mangler. Jeg skal fortsette å konsentrere meg om det viktigste i politikken. Det er en sterk offentlig helsetjeneste, vår felles helsetjeneste, sa en rørt Kjerkol.

– Alvorlig tillitsbrudd

– Det er riktig at Ingvild Kjerkol ikke fortsetter som helse- og omsorgsminister. Dette er et alvorlig tillitsbrudd, og det er viktig at politikere tar ansvar for våre feil, sier leder Olaug Bollestad i Kristelig Folkeparti til NTB kort tid etter nyheten ble kjent.

Kjerkols avgang blir møtt med forståelse på Stortinget. Der synes det å være en omforent oppfatning at hun ikke ville hatt tilstrekkelig tillit som helse- og omsorgsminister etter å ha blitt tatt i juks. Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn sier til NTB at det var en riktig avgjørelse av statsministeren.

– Det er ikke nødvendig med master for å være en god statsråd, men håndteringen av denne saken har ikke vært tillitvekkende av Kjerkol, sier Rotevatn til NTB.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener Kjerkols avgang var helt nødvendig:

– Dette var det eneste riktige utfallet. Med manglende tillit ikke bare fra flere partier på Stortinget, men også fra sentrale forskningsmiljøer og studentorganisasjoner, ville det vært umulig for Ingvild Kjerkol å fortsette som helse- og omsorgsminister, sier Listhaug.

SV-leder Kirsti Bergstø synes det er leit, men forståelig at Kjerkol går av:

– Det er leit, men når saken var slik den var, er dette en forståelig avgjørelse, sier hun til NTB.

Rune Hals

Vil delta i politisk forsvarssamarbeid

Formannskapet i Sortland har enstemmig vedtatt at kommunen skal søke medlemskap i Forsvarsforum Nord, som er et politisk samarbeidsorgan for forsvarskommuner og fylkeskommuner i Nord-Norge.

Fra før er en rekke forsvarskommuner i Nord-Norge medlemmer av forumet, men Sortland har stått utenfor selv om de er vertkommune for Kystvaktens hovedkontor og base.

Forumet har en ambisjon om å avholde en større forsvarspolitisk konferanse årlig, i tillegg til fire andre møter i løpet av året.

Flere av lokalpolitikerne poengterte at man skulle ha vært medlem av forumet for lenge siden. Ingen var uenige i forslaget fra administrasjonen om å søke medlemskap.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 26,03 øre per kWh fredag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 26,03 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 32,1 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 1,2 øre lavere enn torsdag og 6,1 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen fredag på 32,1 øre per kWh er mellom klokken 6 og 7 på morgenen. Den er 2,1 øre høyere enn torsdag og 5,09 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 48,9 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 11,7 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.

NTB

Makspris på 74,1 øre per kWh for strøm fredag

Fredag blir det høyest strømpriser i Sørvest- og Sørøst-Norge. Mellom klokken 8 og 9 på morgenen vil strømprisen der ligge på 74,1 øre per kilowattime (kWh).

I Midt-Norge blir prisen 49,9 øre per kWh på sitt høyeste, i Nord-Norge blir den 32,1 øre, og i Vest-Norge blir den 57,9 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,13 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen fredag blir mellom klokken 13 og 14 i Sørvest-Norge, da på -0,09 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 0,4 øre, Midt-Norge 11,5 øre, Nord-Norge 11,7 øre og Vest-Norge 17,6 øre.

Onsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 69,3 øre per kWh og 14,4 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,21 kroner per kWh og 8,001 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.

Ingrid Larsen

Lysregulering i Hanøyvika

Foto: Skjermbilde/vegvesen.no

Torsdag 11. april blir det lysregulering på E10 Hanøyvika i Hadsel, med starttid klokken 14:53.

Beregnet sluttid er foreløpig satt til klokken 17:00 i dag.

Ingrid Larsen

Fem kjøretøy fikk bruksforbud

– Fra søndag 7. april til onsdag 10. april har Statens vegvesen Utekontroll tunge kjøretøy vært i Gullesfjord og Kongsvik på E10, skriver Tom Are Pettersen ved Statens Vegvesen i en pressemelding.

Fokuset for kontrollen var bilbelte, tunge kjøretøy, vinterutrustning og varebil. Totalt ble 164 tunge kjøretøy kontrollert, i tillegg til ti lette kjøretøy.

Resultatet ble blant annet flere bruksforbud og gebyrer:

Antall anmeldelser: 3

Antall overlastgebyr: 2

Antall sendte rapporter: 45

Antall bruksforbud: 5

Antall avskiltinger: 2

Antall bilbeltegebyr: 1

Antall kjøretøy med skriftlige mangler: 3

Antall dekk/kjettinggebyr: 6

Antall andre gebyr: 8

Antall sjåfører med brudd på kjøre- og hviletid: 8

Antall ADR-kjøretøy med brudd: 2

NTB

Medier: Kjerkols masteroppgave er underkjent på grunn av juks

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) på vei ut av stortingssalen etter det ble kjent at Nord universitet ifølge flere medier skal ha underkjent hennes masteroppgave. Foto: Heiko Junge / NTB

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) hadde ingen svar å gi da hun møtte pressen for første gang etter at masteroppgaven hennes skal ha blitt underkjent.

– Jeg kommer ikke til å kommentere noen ting før vi har mottatt konklusjonen fra Nord universitet, og det har vi ikke. Jeg kan ikke kommentere en mulig lekkasje til mediene. Det håper jeg dere har forståelse for, sa Kjerkol.

Flere medier har meldt at nemnda for studentsaker ved Nord universitet har underkjent masteroppgaven til Kjerkol på grunn av juks. Dette er imidlertid foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

Kjerkol ville ikke kommentere saken da hun var på Stortinget torsdag ettermiddag.

Enstemmig

Konklusjonen fra nemnda for studentsaker ved Nord universitet var enstemmig, ifølge TV 2.

Nemndas konklusjon over oppgaven beskrives overfor NRK som grundig og tydelig. Oppgaven er preget av langt grovere feil enn slurv, det handler om plagiat, ifølge NRKs opplysninger.

Nemnda har ikke offentliggjort konklusjonen, men helseministeren har tidligere sagt at hun mener det er naturlig at hun opplyser om utfallet.

Et stort pressekorps hadde møtt opp i vandrehallen på Stortinget for å få kommentar fra Kjerkol, etter at hun hadde deltatt i en debatt i stortingssalen.

Får advokathjelp

Kjerkol har hyret advokat Marianne Klausen til å håndtere saken. Tidligere torsdag sa hun til VG at de ikke har mottatt selve vedtaket og dermed ikke har fått begrunnelsen for beslutningen.

– Jeg har bedt klagenemnda ved Nord universitet om å oversende vedtaket så fort som overhodet mulig. Jeg kan derfor ikke kommentere saken før mine klienter og jeg har fått satt oss grundig inn i vedtaket, sa hun.

Tekstlikheter

I januar ble det kjent at det var blitt funnet flere tekstlikheter i helseminister Kjerkols masteroppgave som hun skrev med en medstudent i 2021, like før hun trådte inn i Støre-regjeringen. Kjerkol har avvist påstandene om juks og plagiat.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) måtte gå av etter at det ble funnet flere kopierte tekster i hennes ti år gamle masteroppgave.

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må vurdere tilliten til helse- og omsorgsministeren.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 27,3 øre per kWh torsdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 27,3 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 29,9 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 0,4 øre lavere enn onsdag og 6,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 29,9 øre per kWh er mellom klokken 16 og 17. Den er 0,2 øre lavere enn onsdag og 10,7 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 46,7 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 19,5 øre per kWh mellom klokken 0 og 1 på natten.

NTB

Enighet i meklingen for byggfagene – solid lønnsøkning og kjønnstilpasset verneutstyr

Det blir ingen streik for Fellesforbundets medlemmer i byggebransjen. Bildet er fra starten av meklingen, men også i dag kunne de gi hverandre et håndtrykk da Christian Justnes i Fellesforbundet og Siri Bergh fra NHO Byggenæringen kom til enighet. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Fellesforbundet har kommet til enighet med NHO Byggenæring. Partene ble enige om høyere lønn og bedre tilpasset verneutstyr.

Det meldes om solid lønnsøkning, heving av minstelønnssatsene og det som er starten på en omfattende etter- og videreutdanningsreform, fra Fellesforbundets side.

– Dette er en god dag for bygningsarbeidere i Norge, og jeg er aller mest fornøyd med totaliteten i oppgjøret for våre medlemmer, sier forhandlingsleder for Fellesforbundet, Christian Justnes, i pressemeldingen.

Meklingen gikk 12 timer på overtid før Justnes omsider kunne gi Siri Bergh i NHO Byggenæring et håndtrykk.

Av lønnsøkninger vil alle få et generelt tillegg på 7 kroner. I tillegg heves minstelønnssatsen med 12 kroner.

Avtalen skal også sikre kjønnstilpasset verneutstyr.

Det kunne blitt storstreik om partene ikke hadde kommet til enighet. Ved brudd i forhandlingen ville 16.700 bygningsarbeidere gått ut i streik. Store entreprenører som Veidekke, Peab og Skanska ville blitt rammet ved en streik.

Det gjenstår fortsatt litt mekling mellom partene om en annen overenskomst. De møtes ved forhandlingsbordet torsdag med meklingsfrist midnatt fredag 12. april. Her kan 5739 av Fellesforbundets medlemmer bli tatt ut i streik.

Ingrid Larsen

Stanset fører på Sortland

VOL observerte en politiutrykning i nærheten av Sortland kirke onsdag formiddag.

– Vi har stanset en bil hvor fører blåste til over lovlig verdi, opplyser Marius Skålvoll ved politiets operasjonssentral.

Videre sier han at politiet holder på med etterforskningen og at fører fraktes for å avgi blodprøve.

Dagny Ulland

Rykket ut til mistanke om promillekjøring

- Etter tips fra publikum har politiet kontroll på en person som mistenkes for å ha kjørt med promille, skriver politiet på X. Etterforsking iverksatt.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 27,7 øre per kWh onsdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 27,7 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 30,1 øre.

Onsdagens snittpris per kWh er 8,4 øre lavere enn tirsdag og 3,5 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen onsdag på 30,1 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 16,3 øre lavere enn tirsdag og 8,3 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 46,9 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 26,05 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.

Ann-Julie Nordgaard Steffenakk

Legekontor med endret telefontid

Bø legekontor har på grunn av redusert bemanning endret telefontiden ut april.

Det melder kommunen på sin Facebook-side.

Telefontiden er nå fra 08:30 til 11:00.

– Vi beklager ulempen dette medfører, skriver de.

Ann-Julie Nordgaard Steffenakk

I dag blir det manuell dirigering her

Foto: Skjermbilde/Statens vegvesen

Fra og med tirsdag skal det pågå vegarbeid i Sigerfjordtunnelen på Rv. 85 i Sortland.

Dette vil gjelde mellom 08:00 og 16:00 frem til torsdag.

Da blir det manuell dirigering med ledebil.

Statens vegvesen melder at utrykningskjøretøy kan passere.

Ole-Kristian Anfinsen

Punkterte på fylkesveien - ett påvirket kjørefelt

Foto: Vegtrafikksentralen / Statens vegvesen

Vegtrafikksentralen melder at et kjøretøy har fått stans på fylkesvei 821 ved Grønlidalsheia i Sortland.

Operatør ved vegtrafikksentralen Monika Stane forteller at de har fått melding om et kjøretøy som har punktert.

Ett kjørefelt er påvirket, men fremkommeligheten på stedet skal være grei. Hun forteller også at veihjelp ganske snart skal være fremme på stedet.

Ole-Kristian Anfinsen

Moderat snøskredfare tirsdag

Varsom.no varsler om fortsatt moderat snøskredfare for Lofoten og Vesterålen tirsdag.

- Våte skred kan løsne av seg selv der det regner. Unngå områder med fersk fokksnø. Skiløpere kan løse ut middels store skred enkelte steder, skriver de i varselet.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 36,1 øre per kWh tirsdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 36,1 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 46,5 øre.

Tirsdagens snittpris per kWh er 4,5 øre høyere enn mandag og 5,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen tirsdag på 46,5 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 4,9 øre høyere enn mandag og 0,7 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 63,3 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting tirsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 27,7 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.

Ole-Kristian Anfinsen

Evakuerte senteret, men var falsk alarm

Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Mandag ettermiddag gikk brannalarmen på Sortland Storsenter. Kunder og ansatte ble evakuert, men fikk etter kort tid slippe inn igjen etter det som viste seg å være en falsk alarm.

- Unødig utløst alarm, fikk vi vite av vekter på stedet, opplyser de ved brannvesenets operasjonssentral.

Brannvesenet rykket ikke ut, forteller de.

Erik Andreassen

Varsler om stor aktivitet i sentrum: – Vil høre smell og sirener

Politiet opplyser om at det mandag ettermiddag og kveld vil gjennomføres såkalt PLIVO-trening for nødetatene i Vesterålen.

Treningen foregår på Sortland mellom kl.16.30 og 20.30 mandag.

– Befolkningen vil derfor kunne oppleve stor aktivitet i Sortland sentrum når nødetatene benytter blålys og sirener. Politiet vil benytte seg av øvings-ammunisjon som vil avgi høye smell, sier politiavdelingsleder Trond Olsen i en pressemelding.

Området vil bli merket med øvingsskilt, og det vil være instruktører i og rundt området der det trenes.

– Vi beklager på forhånd at dette kan medføre noen utfordringer i bybildet den tiden treningen foregår, men håper for forståelse av at denne typen trening er avgjørende for god beredskap i Vesterålen, uttaler Olsen.

PLIVO er en forkortelse for pågående livstruende vold, og er en prosedyre for hvordan nødetatene skal opptre og samvirke i farlige situasjoner.