Øksnes kommune skal sikre fjellet langs Nyksundveien, og entreprenøren startet onsdag arbeidet med å fjerne løse steiner fra fjellsiden i Kattflåget.

Mens arbeidet pågår mellom åtte om morgenen og åtte om kvelden, vil Nyksundveien være stengt. Øksnes kommune opplyser at veien vil åpnes to ganger om dagen, klokken 11.30 og 16.00, en halv time hver av gangene.

Arbeidet skal pågå frem mot slutten av juni.

Fortvilt turistnæring

I løpet av sommersesongen finner titusener turister veien til det nedlagte fiskeværet ytterst i Øksnes. I stort og smått er det 12 aktører i Nyksund, de fleste turistbaserte, som legger sitt grunnlag i sommermånedene.

Turistnæringa i Nyksund fortviler nå over situasjonen som har oppstått, og frykter konsekvensene ved at den eneste veien til fiskeværet holdes stengt én måned i hovedsesongen. De reagerer kraftig på at kommunen ikke har involvert eller spurt de til råds i prosessen.

- Juni er en av de bærende månedene for oss. Konsekvensene av dette kan vi bare ane. Dette er en håpløs situasjon, som jeg ikke tror kommunen skjønner omfanget av, sier Bennt Solheim til VOL. Han eier og driver Nyksund Gjestehus sammen med kona Linda Solheim.

Arbeidet forsinket

- Selvsagt er vi glade for at det blir gjort noe med veien, og vi har forståelse for at arbeidet må gjøres når det er vær og forhold til det, men måten dette blir gjort på er hårreisende. Vi fikk i utgangspunktet beskjed om at arbeidet skulle starte opp rett etter påske, og være ferdig i slutten av mai, forteller Solheim.

Solheim har vært i kontakt med flere av de andre aktørene i Nyksund, og forteller at samtlige er sjokkert over behandlingen de har fått.

- Basert på ren fornuft skulle man tro at de involverte parter ble invitert med inn i prosessen, men vi er verken hørt eller spurt til råds, sier Solheim.

- Jeg skulle likt å se at veiene ble stengt på Myre under skreisesongen, sier han.

De har nå bedt om et krisemøte med ordføreren og teknisk avdeling i Øksnes kommune.

- Vi opplever en positiv trend her ute, er seriøse og jobber hardt. Dette føles som et skudd for baugen. Det meste vi har booket i juni står i fare for å bli kansellert. Å komme med en slik beskjed til turistene så kort tid i forveien blir oppfattet som mildt sagt useriøst. Veistegningen vil gjøre logistikk av varer til Nyksund håpløs, og vi har sesongarbeidere som står i fare for å ikke ha noe arbeid å gå til likevel, sier Solheim.

- Sikkerhetshensyn

Teknisk sjef i Øksnes kommune, Einar Ellingsen, sier at sikringsarbeidet som nå utføres på Nyksundveien må gjøres på denne årstiden.

- Det skal bores og sprenges, og må gjøres når det er bart og tørt, sier han til VOL.

- Arbeidet skulle starte opp i fjor høst, men på grunn av mye regn og rasfare ble det utsatt. Det var fortsatt vinterforhold etter påske, og entreprenøren kunne ikke starte opp da heller. Her er det snakk om sikkerhet, også til de som skal utføre arbeidet, sier Ellingsen.- Hvorfor er ikke aktørene i Nyksund involvert i prosessen?- De er nå informert om at arbeidet er i gang. Vi er også i dialog med entreprenøren om muligheten for å åpne veien flere enn to ganger om dagen, sier Ellingsen.