Det er lite som minner om vår i det Roald Alver står i hagen sin i Lamarka og børster nysnø av krokusen i slutten av april.

- Det er jo dette som er vår her nord, sier Alver og smiler.

Et par dager med sørøst og 15 grader hadde gjort seg nå for hagens del.

Syriner, krokus, kashmirrogn, snøballbusk, roser. Hvor mange typer blomster og planter Alver har i hagen, aner han ikke. Bare roser har han 15 sorter av.

- Vi har i alle fall full vår i stua, sier han etter en kort omvisning i hagen og inviterer SortlandsAvisa inn.

Han har hatt interesse for hage og blomster siden han var liten gutt i Gryllefjord, og vurderte lenge å bli gartner.

Alver valgte til slutt blomster som hobby, og dyrlege som yrke.

Aktivt hagelag

Roald Alver er leder i Sortland hagelag - det eneste aktive i sitt slag i Vesterålen, med rundt 100 medlemmer.

- Hage er viktig, og det er viktig å lage en hage du selv trives i, sier han.

Hagelaget arrangerer frøkvelder, loppemarkeder hvor folk selger stauder fra egen hage, de arrangerer hagevandringer, inviterer foredragsholdere og til sommeren reiser de på hagefestival.

Det kan komme opp til 70-80 hageentusiaster på møtene.

- Vi prøver å få opp hageinteressen, og holder møter med ulike tema. Arrangementene våre er åpne for alle, ikke bare for medlemmer i hagelaget, understreker Alver.

- Vi har folk i hagelaget som er utrolig flinke, og som kunne hevdet seg både nasjonalt og internasjonalt når det kommer til kunnskap og utvalg, sier Alver.

Fascinerende

Det bugner av lekre blomster i stua til Alver. Han går rundt med en gul vannkanne, og forteller. Kunnskap skorter det ikke på.

- Jeg har lest, erfart og spurt rundt, sier han.

- Jeg liker å holde på med det som vokser. Det er så fascinerende. Særlig løker. Pappa sa ofte at det var så fascinerende med det som vokser opp fra noen never mold i ei krukke. Det er jeg enig i. Jeg hadde ikke vært mye menneske uten å få jobbe med blomster, sier han.

Hageentusiaster som Alver begynner å forberede våren allerede høsten før.

Og hva med hagetrender? Finnes det?

- Ja. I Vesterålen er mange opptatt av ulike typer primula. Alle gammeldagse stauder er populært her, valmuesøster og mange typer liljer også. Mange har flotte peoner, sier han.

- Trendene her nord blir påvirket av hvilke typer planer vi kan ha her. Klimaet setter noen begrensninger. Men mange primula-sorter trives faktisk bedre her nord enn i sør. Det vi har her nord er rikelig med lys - men vi mangler varmen, sier han.