Dermed gikk Holand skoles 60 elever, samt bygdas barnehage flere runder i bygdehuset. Men å spille gjennom hele repertoaret til Juniorkorpset orket 17.-maikomiteen ikke.

– Vi kuttet det ned til fire melodier, slik at det ikke skulle bli så mange runder rundt i bygdehuset. Man kan bli svimmel av mindre. Det føltes litt som en juletrefest, sier forteller en humrende Johnny Evjen i 17.-maikomiteen til Holand skole.

Tok ned flaggene

I dag blåste det opp til storm i Vesterålen.

– Jeg var innom Sortland tidligere på dagen. Vinden tok ikke like godt tak der. Men han var sterk på Kleiva. Flere av naboene mine tok ned de største flaggene, og heiste opp småflagg isteden, forteller Evjen.

Etter en diskusjon i komiteen, ble det klart at det smarteste var å trekke innenfor fire vegger. Der kunne blant annet småbarna i barnehagen og småskolen gå under skolefanen.

– Med så mye vind er det et problem med fanene. Det hadde aldri gått om en førsteklassing skulle holdt i en fane, sier Evjen.

Juniorkorpset som var hyret inn for anledningen var takknemlige for å slippe marsjering i styggevær.

– Men det var nødvendig å kutte litt i antall marsjer som ble spilt.

Har skjedd før

Å ha 17.-maitog inne er sjelden kost. Likevel er det ikke første gang folket på Kleiva har trukket inn for å unngå været. Det blåste opp til storm også for 15 år siden.

– Det kan ikke ha vært så mange som har gått i tog innendørs i år. At det skjer igjen nå i 2014, sier litt om hvor godt sørvesten tar på Kleiva, men jeg tror alle kommer til å huske denne dagen. De vil huske at i mai 2014 gikk 17.-maitoget innendørs, sier Evjen.