På bunnen lå en ”komling” av betydelig størrelse. Avføringenble fisket opp av bassengets betjening, men det lå fortsatt biter og brunligvann igjen på bunnen, forteller vitner til VOL.

Hendelsen skapte vemmelse hos de fleste, men enkelte barnsvømte bort for å se hva det gjaldt.

Vil ikke spekulere

Etter det VOL har fått opplyst skal det være en ungdomsgjengsom står bak det heslige hærverket, men dette vil ikke vaktmester Nils Nilsenbekrefte.

– Vi aner ikke hvem som har gjort det, og vi kan følgeligheller ikke spekulere i det, sier Nilsen.

Ifølge fungerende kommuneoverlege og smittevernlege iSortland, Christian Bjørnstrøm, vil kloret i vannet ufarliggjøre avføringen.

– Det er ikke bra og sikkert ubehagelig for dem som var ibassenget. Bassenget blir rutinemessig renset, sier Bjørnstrøm.

– Er avføring i basseng av denne typen ufarlig?

– Jeg kan ikke påstå at det er farlig. Det vil hele tidenvære bakterier som kommer fra avføring i et basseng.

Frykter gjentakelse

Vaktmester Nils Nilsen var mest opptatt av en annensmitteeffekt da VOL ringte onsdag.

– Dersom dere skriver om hendelsen er jeg redd for at flerefår ideer i hodet om hva de skal gjøre i bassenget eller andre steder her, saNilsen.

Hendelsen ble imidlertid behørig kommentert på sosialemedier av gjestene som var innom onsdag kveld.

Kommuneoverlege Bjørnstrøm mener det ikke var nødvendig åstenge bassenget og sende folk hjem.

– 800.000 liter vann fungerer som tynner for bakterier. Samtidigble slamsuget satt på for å ta opp restene, sier overlegen.

Enkelte foreldre var overrasket over at ungene deres fikkfortsette å bade og stupe i nærheten av avføringsrestene.

– Siden bassenget er godt kloret og ettersom avføringen bleplukket raskt opp, mener jeg det var helsemessig forsvarlig å bade der, sierBjørnstrøm.

Ville vurdert politianmeldelse

Teknisk leder i Nordlandsbadet, Ivar Westvik, forteller atde har lignende rutiner som Sortland dersom noen gjør fra seg i bassenget.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi plukker oppetterlatenskapen og setter slamsug på. Kloret i vannet tar uansett livet av detmeste av bakterier, sier Westvik.

Dersom avføring legges igjen i bassenget med overlegg, menerWestvik det kan være grunnlag for politianmeldelse.

– Ja, her ville vi vurdert å gå til politiet om noen medoverlegg gjorde fra seg i bassenget. Men man må ha bevis å legge fram, sierWestvik.

10 gram per barn

Ifølge forskerne er det slik at barn ofte har cirka 10 gramavføring liggende igjen i badetøyet. Og hvis 1.000 barn drar til etbadeland, med denne mengden hver seg, blir det plutselig 10 kilo avføring somflyter rundt i bassenger, skriver klikk.no.

Detteforklarte Michele Hlavsa til NBCnews.com.

Derforskal du aldri, aldri svelge bassengvann. Et basseng er som et stort badekar vialle deler, men hun presiserer at hun ikke vil skremme noen fra å glede segover å bade.