Mye har skjedd i Myre havn siden konkursen til hjørnesteinsbedriften Myre fiskeindustri i oktober 2002. Da fiskeritopper og politikere var samlet til fiskeri- og havbrukskonferanse i regi av NHO Nordland i Bodø onsdag, var salgssjef Trine Knudsen ved Myre fiskemottak invitert for å dele sine tanker om utviklinga. Hva skjedde? Og hvordan har man kommet dit man er i dag?

Noe av æren ga hun til sjefen, Ted Robin Endresen.

– Vi hadde noen gründere i Øksnes som ville at vi fortsatt skulle ha livets rett som fiskerikommune, og som hadde stor tro på at det gikk an å få til noe. Janteloven hadde imidlertid gode groforhold på Myre. Du blir ikke profet i eget land, sies det, i alle fall ikke på Myre. Også jeg var skeptisk til at Ted skulle bli fiskekjøper. Men han ga ikke opp så lett. Nå har vi blitt en hjørnesteinsbedrift i Øksnes, sa hun.

Så langt i år Knudsen og Endresen solgt 17.000 tonn fersk hvitfisk, som har blitt pakket inn i utallige trailere og sendt ut i verden. Det godt hjulpet av de over 400 som i år har stått på lønningslista til Myre fiskemottak. I år regner de med å passere en halv milliard i omsetning.

NHO Nordland inviterte onsdag til fiskeri- og havbrukskonferanse i Bodø. Foto: Silje Helene Nilsen

Store volum

Suksessoppskrifta mener Knudsen blant annet har handlet om at de har vært på tilbudssida og lagt til rette både for hjemmeflåten og fremmedbåtene. Hun nevnte også deres nyeste investering i velferdsstasjon for tilreisende fiskere.

– Vi har også hatt døgnåpent hele året, både jul og påske. Dette var nytt i bransjen da vi startet opp, og vi har vært med på å sette en ny standard. Vi er nødt til å tenke nytt og annerledes, sa hun.

– For i en bransje med veldig små marginer er det volum som gjelder. Vi har også gjort store investeringer siden oppstart, noe som har vært nødvendig for å sikre ei lønnsom og rasjonell drift, sa salgssjefen – og påpekte at sjefstittelen kan hun gjerne være foruten:

– Æ e ikkje sjef, æ selg fesk!

Knudsen trakk også frem nyfabrikken til Primex.

– Nå skal det investeres 350 millioner kroner i ny filetfabrikk. Er ikke det rått? Det er en stor investering, og Myre fiskemottak er inne på eiersida og skal være en hovedleverandør av råstoff. I stedet for at råstoffet vårt selges til Polen for å bli foredlet der, skal det bli til filet rett over vågen, sa hun.

– Også har vi saltfisksamarbeidet i Myre Saltfish Group, hvor flere konkurrenter i havna har gått sammen. Myre-moralen er at alt går an, konkluderte hun.

Bjørnfjell-bønn

Men alt er ikke rosenrødt, og Knudsen kom med en bønn til politikerne i salen.

– Hvorfor klarer man ikke holde tollstasjonen på Bjørnfjell åpen om natta? Why? utbrøt hun.

– Om vogntogene ikke når frem før tollerne går hjem for dagen, blir de stående til neste dag. Det er verdifull tid når det er snakk om ferskfisk. Det snakkes om at vi skal skape enda større verdier og utvikle oss videre – men det vi produserer må jo komme ut. Vi kan ikke spise all fisken på Myre. Prøv å steng Svinesund i påska. Hva hadde skjedd da? sa Knudsen.

Etter Knudsens foredrag trakk samtlige politikere frem Myre i sine appeller.

Strukturering

Også leder i Norges fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, som i flere sesonger har rodd fiske fra Stø, ga tommel opp til det Knudsen hadde å fortelle

– Det vesterålsregionen har klart å bygge opp er veldig bra. Det viser at det gå an. Det viser også at når vi har de som ser muligheter, må de få den oppbakking som er nødvendig for å gjøre noe med dem. Jeg tror ikke vi kommer noen vei i kystnorge uten å ta vare på private initiativ og de som ser muligheter, sa Ingebrigtsen.

Frps Dagfinn Olsen mente strukturkvoteordninga også har spilt en viktig rolle for Myre-suksessen.

– Stukturkvoteordninga bør ingen rokke ved. Det er den som har gjort at næringa har blitt subsidiefri. Det er den som har gjort næringa på Myre til det den er i dag. På Myre har de ingen plikter. Her er det snakk om tøff ungdom som har satset, sa Olsen.