– Fjerning av akuttkirurgien ved et sykehus er vesentlige endringer. Det er Stortinget og ikke helseforetakene som må ta stilling til, og avgjøre, vesentlige endringer i sykehustjenesten, sier Kjersti Toppe, stortingsrepresentant og nestleder for Helsekomiteen i en pressemelding.

Uaktuelt å legge ned

De to partiene sier med dette at det er uaktuelt at regjeringen lar helseforetakene legge ned akuttkirurgi ved noen sykehus uten kamp i Stortinget. SV og Senterpartiet vil sammen fremme forslag i Stortinget om at det fortsatt skal være akuttkirurgi på alle de sykehusene som er berørt i Høies nedleggings-plan.

– SV og Sp krever en slutt på at helseministeren og Arbeiderpartiet gjemmer seg bak helseforetakene, de får rette opp ryggen og stemme for eller mot likeverdig akutt-tilbud for alle i Stortinget, sånn at befolkningen får se hva partiene mener. Vi sørger for at hvert eneste av de fem truede sykehusene skal stemmes over, sier Audun Lysbakken, leder av Sosialistisk Venstreparti i pressemeldingen.

– akuttkirurgi del av grunnsteinen

Senterpartiet og SV er dermed klare på at de ikke vil gå med på at lokalsykehus eller akuttkirurgi ved noen av disse nå skal legges ned.

De to partiene mener at akuttkirurgien er en del av grunnsteinen i sykehustilbudet, og at en fjerning av denne i praksis vil medføre et redusert tilbud i store deler av landet og ha konsekvenser for kvalitet, utdanning, rekruttering og beredskap.

– Jeg mener at akuttberedskap ikke skal avgjøres til byråkratene i helseforetakene, slik helseminister Høie legger opp til. Erna Solberg sa til Bergens Tidende 2. september 2013 følgende om nasjonal helse- og sykehusplan: «Da vil vi lytte til lokale innspill, faglige råd og la Stortinget ta avgjørelsene». Det kan virke som om statsministeren har glemt hva hun sa, men dette er noe som må avgjøres av Stortinget, avslutter Kjersti Toppe.