Du kjenner dem som Christianssand String Swing Ensemble (CSSE). Det har vært litt stille fra den kanten en stund. Nå har de seks musikerne tatt en bakoverflipp, og kaller seg «Salto Mortale». Men det er slett ikke noe «dødelig (Mortale) hopp (Salto)» de har gjort. For bandet virker å være svært så levende.

I følge dem selv, er det flere årsaker til navnebyttet. Ikke er de et kristent band (som de trodde i Russland) og ikke er de en del av swingers-miljøet. Og så er det ingen av dem som er fra Christianssand (Kristiansand på norsk).

Spilleglede

Navnet er nytt, men det som kommer fra scena er fortsatt det samme. Enorm spilleglede, rasende flinke musikere, rytmer, trøkk, fest og moro.

Torsdagens konsert på Dverberg er den femte bandet har i Andøy.

– Det er en glede å få starte vår miniturné her. Vi har en blanding av nye og gamle låter, sa bandets nye vokalist Hans Marius Hoff Mittet etter at de hadde sparket i gang konserten med «Mamma Larsen» og «September», begge hentet fra plata «Etterskjelv» som kom i 2013.

«Sterke menn»

Deretter fortsatte festen. De seks er veldig samspilte, og leverer utrolig punch og kraft med nanonsekunds presisjon fra sine akustiske intrumenter (trombone, klarinett, gitarer, bass og vokal). På er par låter låner man litt elektronisk lyd fra et keyboard.

Nevnte vokalist Hoff Mittet er også solid som frontfigur, enten det handler om fengende låter som «Veien hjem», en kraftfull hyllest til arbeiderne i Barentsburg i «Sterke menn» eller vare øyeblikk som i «Sangen». Det er kvalitet hele veien.

Også når vokalisten forlater scena og de fem andre tar oss med til fengende rytmer i Argentina.

– Helt jævlig

Publikum på Dverberg var med fra første tone, i motsetning fra den nevnte konserten i Øksnes.

– Vi har spilt for fulle hus og for tomme hus. I Øksnes kom det én for å høre på oss. Han sa det var helt jævlig, fortalte Hoff Mittet.

Andværingene tok imidlertid godt i mot de musikalske krumspringene fra «Salto Mortale».

– Jeg håper vi får lov til å komme igjen, sa Hoff Mittet og den søknaden innvilget publikum med en gang.

– Fest for sansene

Dette var min første konsert med CSSE/Salto Mortale. Musikalsk kan de plasseres i mange båser. Det er litt jazz, litt pop, litt folkemusikk, litt vise, litt rock og litt av mye annet. Resultatet er en supergod, musikalsk fruktcoctail.

Live er bandet en fest for sansene, og verdt å oppleve om du får sjansen til det.