Torsdag klokken 15 var det rundt 15 ungdommer og voksne som var i sving på Rødskolen på Sortland. Det handler om å gjøre de siste forberedelser frem mot den niende Blablafestivalen. En av de som har vært med hele veien er Maya Rydmo.

- Jeg var 14 år gammel dag jeg begynte her, og fortsatt er det slik at jeg må tilbake for å hjelpe til når festivalen skal arrangeres. Det sier Maya Rydmo, som i dag har jobb på Sentrum Scene og Rockefeller konsertscene i Oslo.

- Og det er åpenbart bakgrunnen fra musikkmiljøet på Sortland som gjør at jeg har jobben jeg har, sier Maya. Hun studerer ellers markedsføring i hovedstaden.

- Hva tror du skiller dagens festival fra de som har vært tidligere?

- Vel, vi blir jo litt mer rutinerte år for år. For mange av oss går forberedelsene helt av seg selv. Vi vet hva vi skal gjøre og hva som må gjøres. Ellers blir vi jo mer profesjonelle år for år, og det gir seg blant annet utslag i kvaliteten på lys og lyd.

- Dere får bidrag fra det offentlige som gjør festivalen mulig?

- Det gjør vi. Selvsagt kunne vi hatt større budsjetter, men så langt klarer vi oss. Til neste år fyller vi ti år, og da hadde det vært artig å kunne markere det litt ekstra. For oss er det viktig å få frem at dette er en rusfri festival for folk i alle aldre. Vi vil veldig gjerne ha både foreldre og besteforeldre på besøk. Her er det trygge rammer. Den rusfrie profilen gjør det forresten mulig for oss å søke midler vi ellers ikke kunne søkt, forklarer Rydmo.

Mens samtalen pågår pyntes lokalene i Rødskolen med bannere, scenelys gjøres klart, og musikkbrakker for blant annet avslapping mellom slagene blir gjort tilgjengelig. Pynt henges opp, og matinnkjøp blir gjort.- Det er nesten litt sirkusstemning her nå, utrolig morsomt. Ellers ser vi at flere og flere band melder seg for å få lov til å spille. Det er et luksusproblem. Det er både kvalitet og pris som avgjør hvem som slipper til. Nå gleder vi oss til å sette i gang, sier blablaentusiast Rydmo.