Pengene fordeles blant kommuner og fylkeskommuner med oppdrettsvirksomhet.

Ifølge Nærings- og fiskeridepartementet er fordelingen blant våre kommuner slik:

Kommune:Kroner:
Hadsel37 339 540,94
Sortland:21 230 434,09
Øksnes:20 553 923,33
Lødingen:15 723 503,12
Bø:11 920 816,13
Andøy2 359 266,44
Sum:109 127 484,05

– Kystkommunene spiller en viktig rolle i å legge til rette for oppdrettsnæringa, og summen de nå får er større enn ved forrige tildeling. Det betyr at disse kommunene får mer penger til skole, barnehage, eldreomsorg og utvikling i sine lokalsamfunn, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum opplyser i samme pressemelding at lokalsamfunnene og fellesskapet skal sitte igjen med mer av inntektene som skapes i oppdrettsnæringen langs kysten.

– Nå får kommunene langs kysten og lokalbefolkningen se det konkrete resultatet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Regjeringen og de to statsrådene har måttet tåle krass kritikk for forslaget om å ta grunnrente fra oppdrettsnæringa, på linje med vannkraft samt olje- og gassindstrien. Havbruksfondet vil forsette å være en del av den, også med grunnrente – som etter alle solemerker blir vedtatt i Stortinget.

Totalt tre milliarder kroner

Havbruksfondet fylles opp når oppdrettsnæringa kjøper nye laksekonsesjoner. Dette skjer hvert andre år. Derfor varierer beløpene som blir tildelt kommunene.

142 kommuner og 7 fylkeskommuner vil motta totalt 3,093 milliarder kroner fra Havbruksfondet i år. Regjeringen har økt overføringene med 800 millioner kroner. Tildelingene er gjort med forbehold om godkjenning i Stortinget. Tre milliarder kroner er den største utbetalingen for et år.

Havbruksminister Bjørnar Skjæran opplyser at kommunene vil få ytterligere overføringer neste år.

– Det er viktig for forutsigbarheten at kommunene nå vet hva de får å rutte med. I Hurdalsplattformen er regjeringen tydelig på at de skal sitte igjen med en større andel av verdiene som skapes. Det gjør de nå. Sier vi det, så gjør vi det, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i pressemeldingen.

Nordlund fornøyd

Stortingspolitiker Willfred Nordlund (Sp) fra Nordland sier i en kommentar til VOL at de både lokalt, i Nordland og sentralt, er for at kommuner med oppdrett skal sitte igjen med mer fra oppdrettsnæringens aktiviteter.

– Dette ble også slått fast i Hurdalsplattformen. Dette betyr mer handlingsrom for trange kommunebudsjett i vår region. Det er viktig og riktig, sier Nordlund til VOL, som er leder av næringskomiteen Stortinget.

Raske penger

Pengene skal komme rakst på bordet, ifølge regjeringen, som også opplyser at nye og langsiktige inntekter fra havbruket senere vil komme fra den nye grunnrenteskatten.

Departementet regner med at pengene vil bli utbetalt til kommunene så fort som mulig fra Fiskeridepartementet. Sannsynligvis før jul, eller senest på nyåret, opplyser departementet.