Totalt har våre lesere gjennom ti år med Andøypostens sommerfotokonkurranse delt hele 2769 herlige sommerbilder med oss. Vi er dypt takknemlig for engasjementet, og at dere på denne måten bidrar til å visualisere alt det fantastiske som skjer under paraplyen «Sommer i Andøy».

– Mange gode bilder

Juryleder Svein Spjelkavik er glad for at de fikk så mange som 237 bilder til vurdering. Sammen med Bent Ribe og Ann-Eva Anfeltmo brukte han mange timer på å komme fram til de fem bildene som dere lesere nå skal stemme fram «Årets sommerfoto 2016» blant.

– Jeg er glad vi hadde flere deltakere enn de seneste årene og vi er imponert over nivået. Det var mange gode bilder, så vi i juryen retter en stor takk til alle som har bidratt, sier Svein. Han medgir at de alle tre syntes det var vanskelig å bare skulle velge ut fem bilder blant de 237 herlige sommerminnene.

STORT GALLERI: Se alle de 237 herlige sommerbildene

– Mange riktig flotte bilder kom ikke med og vi hadde en uhyre vanskelig jobb. Vi har forsøkt å få med stor bredde i de nominerte med natur, nærhet og skildring av sommeren 2016, avslutter jurylederen og legger til at han gleder seg til å se hvilket bilde Andøypostens lesere liker best. Årets hovedpremie er et Canon Powershot G9X, som er et kompakt og elegant kamera med en stor bildebrikke, lyssterkt objektiv og mulighet for manuell kontroll. Under kan du lese juryens begrunnelse for de fem bildene de har valgt ut.

Bilde nr: 203

Tittel: Solnedgang på Måtind

Foto: Simen Bergvik

Dette bildet skildrer et kjent Andøy-motiv. Det er nesten gått sport i å plassere en venn i turfølget på kanten av stupet et sted i Måtind-massivet for så og avfotografere vedkommende mot en ofte spektakulær bakgrunn. Dette er gjort så mange ganger at man nesten må være en mester for å skille seg ut. Kjekt da at fotografen her, Simen Bergvik viser nettopp mesterlige takter i dette bildet. Tar vi ikke mye feil er det kompis Kjell Einar Johansen som er modellen. Og vi var flere som mistet litt pusten da vi så dette bildet for første gang på Facebook. For en kveld, for en himmel og for et bilde. Simen har i de siste årene markert seg som en av våre fremste fotografer i Andøy. Han skuffer ikke her heller. Samtlige i juryen hadde dette bildet på sin topp 10-liste. Vi lot oss imponere over hvordan Simen treffer blink både når det gjelder komposisjon og eksponering. Naturen byr også på en avstemt og vakker fargepalett som Simen skildrer nydelig. Det verste av alt er at han får det til å se så lett ut. Bildet sier liksom: Jeg bare var der. De av oss som jakter på det gode bildet vet at sånn er det nesten aldri og at det nesten alltid handler om å bygge erfaring gjennom stadig å ære på jakt etter slike helt uanstrengte blinkskudd.

Bilde nr: 27

Tittel: Sommer :-) Foto: Annlaug Simonsen

En deilig symfoni av hundekjeks og valmuer bedøvde juryen helt. Kanskje ikke så rart. Hundekjeks ble i folkemedisinen brukt som mildt søvnmiddel og hvem husker ikke valmueåkeren i Trollmannen fra Oz der Dorothy og vennene ble sendt til drømmeland av den duvende valmueåkeren. Så henført ble vi av det bugnende sommermotivet av vi helt overså den skjeve horisonten. Eller kanskje er den ikke i vater fordi også fotografen ble påvirket av det nesten berusende bildet. Juryformannen fryder seg over at dette vakre motivet er hentet fra Dverberg, og prøver seg med et tips om at bildet må være tatt i hagen til ho Reidun. Uansett et godt og sommerlig sted og være. Her er deilige farger og masse herlig lys. Et poetisk sommerminne fra hagen.

Bilde nr: 227

Tittel: Gutta på tur.

Foto: Linn-Anett Nybrott

Fotografen har fanget et øyeblikk som skjer akkurat i det den mørke skogen slutter og lysningen i bakken begynner. Kontakten mellom barnet og den voksne tyder på en nær kontakt dem imellom. Hva samtalen handler om vet verken vi eller fotografen, at den er altoppslukende er helt tydelig. Når lys og mørke skal fram i samme bilde kan det oppstå en kamp om oppmerksomheten. At lyset er såpass skarpt som det er tar ikke bort opplevelsen vi som seere får av situasjonen som har oppstått mellom de to i bildet. Nærheten er fokuset, en god komposisjon som tar oss inn i dybden av bildet.

Bilde nr: 151

Tittel: Bestevenner på sykkel.

Foto: Merete Annie Elvaker.

Bestevenner på sykkel gir oss den gode sommerfølelsen, den langsomme gode roen. Her har fotografen fanget stemningen og følelsen av to «bestevenner på sykkel» slik at vi kjenner det. Kurv på sykkelen, «helbalong» dekk (?) og grusvei. Barndomsminner triller fram. Sykkelkurven med hunden er sykkelens svar på to CV-en med blomsterkurven bak. Nostalgisk og med godfølelse. En flott komposisjon med grusveien som trekker oss litt innover i bildet, til fjellene bak og videre til en frodig veikant med blomster i bildets høyre side. Det setter sykkelturen inn i sommeromgivelsen og formidler dette på en var måte til oss som ser bildet. Marina og hunden gjør at vi får lyst å ta en rolig avslappende sykkeltur – på grusvei, uten biler rundt oss.

Bilde nr: 33

Tittel: Andøyas unike flora … strandsonas små planter

Foto: Janne Strand.

Janne skriver om sitt eget bilde: «På en liten tur langs stien fra Merkeselva og ned til stranda og storhavet så finnes di vakreste små planter ... øya vår har en unik blomsterflora. Fant over 30 forskjellige små strandsoneplanter. Tror at det kanskje om få år finns floraturister som vil oppsøke Andøya i jakten på disse små skatter.»

Et vidunderlig bilde som alle i juryen vil ha som plakat på veggen. Blomster i sanden – sommeren i sand. Fotografen tok litt pusten fra oss. Vi minnes en sommer med tåke, skyer, regn og sol. Så får vi en kraftfull påminnelse om at naturen vi bor i byr på overraskelser om vi bøyer oss ned i ankelhøyden. Et strandlinjeherbarium som ville gjort Carl von Linne stolt. Et lite skår i gleden er at utsnittet ikke er helt innertier, men det skåret er mikroskopisk. Et stort hurra for et av årets mest originale motiver.

Slik stemmer du

Hvis du vil være med å stemme på det sommerbilde du mener er best blant juryens utvalgte, så er det flere måter å gjøre det på.

Du kan sende inn kupongen som du finner i papirutgaven av Andøyposten, eller levere denne i postkassen på veggen til avishuset på Andenes. Vi mottar også stemmer på epostadressen sommerfoto@andoyposten.no.

Det er kun lov til å stemme en gang, og det er derfor viktig at du oppgir navn, adresse og telefonnummer, uansett hvilken stemmemåte du bruker.