Foto: Tryg

- Det skjer faktisk færre skader denne dagen enn hvilken som helst annen dag, forteller pressetalskvinne i Tryg Forsikring Heidi Tofterå Slettemoen.

Det er lite i Trygs egne skadestatistikker som tilsier at fredag den 13. er en spesielt uheldig dag:

- Generelt skjer det flere trafikkuhell, reiseskader, tyveri og innbrudd på fredager enn på andre dager. Dette har lite med magi og forbannelser å gjøre, men skyldes rett og slett at både trafikken og aktivitetsnivået er større på fredager enn på andre ukedager. Våre analyser viser imidlertid at antall bilskader på fredag den 13. ligger 16 prosent under gjennomsnittet for en vanlig dag, mens antall reiseskader ligger 2,5 prosent under snittet. For øvrige skadetyper ser vi ingen spesielle utslag, sier Heidi Tofterå Slettemoen som lurer på om dette et uttrykk for at vi faktisk er mer forsiktige denne spesielle dagen.

Fakta om fredag den 13.

· Vestlig tradisjon, kan spores tilbake til korsfestelsen av Jesus, som man mener skjedde på denne dagen. Tallet 13 kalles "djevelens dusin". Det trengs 13 hekser for å holde en skikkelig heksesabbat. Tradisjonelt har man gjerne unngått å bruke tallet i nummer på gater, etasjer, hotellrom og seterader på for eksempel fly.

· Regnes som ulykkesdag i Nord-Europa, USA og Canada, men er en lykkedag i Italia. I Spania og Hellas er det tirsdag 13. som bringer ulykke.

Noen er så redde for fredag den 13. at de får diagnosen paraskevidekatriaphobia. Dette er nært beslektet med triskaidekaphobia, som innebærer angst for tallet 13.