– Mobiltelefonen er trøst mot ensomhet og kjedsomhet, sier Jarle Alvær i Chess.

En fersk undersøkelse mobilselskapet Chess har gjennomført sammen med analysebyrået InFact, konkluderer med at mer enn en million nordmenn bruker mobiltelefonen som trøstemiddel. Det er første gang norske mobilbrukere er spurt om hvordan de oppfører seg om de blir stående alene eller kjeder seg.

- Man plukker opp mobilen for å få tiden til å gå, eller vise at man er opptatt på mobilen.. Vi må for all del ikke uttrykke ensomhet eller kjedsomhet. For tre av ti nordmenn fungerer mobilen som medisin mot kjedsomhet, forteller Alvær.

- De fleste kjenner seg vel igjen i bildet av en som sitter og graver i lommen etter mobilen dersom personen de er på restaurant med forsvinner på do, eller festdeltakerne er opptatt med å snakke med noen andre, sier Alvær.

Blant aldersgruppen 18 til 24 år sier over seks av ti at de fikler med mobilen, mens halvparten av alle mellom 25 og 39 år gjør det samme. Blant de mellom 40 og 59 år er tallet to av ti, og ikke mer enn drøyt fire prosent blant de over 60 år.

- Hyppige mobilbrukere, gjerne de yngste, er ikke vant med å kjede seg, det er alltid noe å sette fingrene i. Derfor har de ikke den samme tålmodigheten som de litt eldre. Det kan være at de finner frem et spill på mobilen, eller kommer på en tekstmelding som skal sendes. Dessuten er det mange som ikke liker at det ser ut som de sitter alene og derfor må gi et inntrykk av at de er opptatt med noe, tror markedsdirektøren.