Ekslusive produkter.

Ideen er sprø som ei nybrent kaffebønne: Et utsalg for kaffe, øl og pølser i et 15 kvadratmeter stort garasjeanneks i Sigerfjord.

Hindø Kaffebrænderi og Brødrene Frivåg Aktiebryggeri slår seg sammen om et felles prosjekt. De er i ferd med å bygge en minibutikk i bakgården til en garasje i Sigerfjordveien 288.

Aldri hørt om dem?

Kaffebrenneriet er den kjente delen av bedriften. Rune Tjønsø (30) startet i fjor opp under det gamle dampskipselskapsnavnet Hindø Dampskibsselskap AS som var et av landsdelens største selskap da Sigerfjord med sine 600 innbyggere var Vesterålens nest største sted, etter Andenes.

Forskjellen til dagens Hindø Kaffebrænderi kunne knapt vært større, der Tjønsø brenner og pakker kaffe i en kald kjeller i samme bygd som dampskipsselskapet hadde sin storhetstid et århundre tidligere, men alle forretninger starter jo med et første, famlende åretak.

Ølbrygger

Frivåg Aktiebryggeri ble nylig etablert av Robin Frivåg (34) og broren.

– Navnet på bryggeriet er basert på etternavnet vårt, men kanskje mest Frivågen i Øksnes, der familien kommer fra, forteller Robin.

Bryggerivirksomheten startet som en hobby i fjor. Vel et år senere har (Robin) og broren etablert eget hjemmebryggeri i familiehytta på Kartnes ved Hennes i Hadsel.

– Vi har investert i det beste utstyret og har alt på stell. Ølet vi har lagt mest vekt på – hveteøl – har gitt god respons. Foreløpig tar vi sikte på å lage et best mulig hveteøl, i tillegg til å teste ut andre øltyper, forteller Robin.

Kaffenerd

I sofaen hjemme hos Rune Tjønsø serveres det naturligvis kaffe.

– Si ifra om du vil ha en kopp til, det er mer hvor den kommer fra, sier Rune glisende, og hinter til brennerigesjeften i etasjen under.

Han forteller ivrig om forskjellen på god og dårlig kaffe.

– Den bør helst ikke komme i kontakt med luft. Men se nå på denne, sier Rune, og peker på en presskanne med boblende kaffegrut i toppen av kanna.

– Det er gasser som frigis når kaffen reagerer med vann og luft. Det skjer ikke om kaffen allerede har vært utsatt for mye oksygen fra før. Boblingen er et tegn på at kaffen er fersk.

Robin og Rune møttes gjennom en felles bekjent da de begge bodde i Oslo. De gjenopptok kontakten da også Robin flyttet til Vesterålen i fjor.

Bygger på garasjen

Utenfor, på oversiden av Runes garasje, er et anneks under oppføring. Stillas er satt rundt bygget som innvendig er på rundt 15 kvadratmeter.

– Jeg håper å ha det ferdig rett over påske. Det ser litt uferdig ut, men snart er jeg ferdig. Alt jeg behøver, er varme og innredning. Vann er ikke nødvendig, sier Rune.

Inne i hytta er det naken panel på veggene. Rune peker og illustrerer hvor salgsdisken skal være. Over skal det være plass til øl i hyller. Borte ved inngangsdøra, kan det stå ei lita sofa for dem som vil slappe litt av og slå av en prat.

– Noen kafé er det likevel ikke snakk om, sier Rune bestemt.

Robin står smilende i døråpninga og følger med.

– Vi liker jo å prate med folk. Og når Rune er borte, kan jeg ta meg av kunder, og omvendt. Små forhold er en sjarme i seg selv, sier Robin.

For kaffeutsalg er det ikke så mye som må ordnes med myndighetene. Alkoholsalg er noe annet.

– Jeg regner med at et utsalg for øl krever helt andre godkjenninger. Det vil nok ta litt tid før Frivåg Aktiebryggeri er å få kjøpt her.

Ølpølse

Kaffe og øl er gode drikker, men ei pølse er rosinen i, ja.

– Spekepølse, ikke pølse i brød, forsikrer Robin.

Sammen med broren ble han inspirert av en kokebok for tøffe matretter.

– Ideen er at vi også skal lage skikkelige pøser som skal matche øl. Det morsomme er at ølet kan brukes i pølselaginga, og Runes kaffe kan brukes i øllaginga, sier Robin.

Etiketten på ølet er et motiv av Frivågen i Øksnes.

– Hvert øl skal ha en historie knyttet til seg. Da henter vi fram spennende historier fra Frivågen.

– Kan bli attraksjon

Kaffebrenneriet og aktiebryggeriet gjør sine investeringer i småskala, lik produksjonen. På det viset håper driverne at de sakte, men sikkert skal bli vellykket.

– Penger som kommer inn, bruker jeg til å utvikle bedriften videre. Drømmen er at jeg kan leve av kaffeproduksjon. Det er ennå langt fram dit, sier Rune til erkjennende nikk fra Robin.

De innser at et lite utsalgssted bak en garasje i Sigerfjord neppe er en gullgruve.

– Men kanskje en dag så er det slik at folk som er innom Vesterålen bare må innom det lille utsalget. Det kan bli en attraksjon, sier Rune.

Så gjenstår det å se hvor lenge det er til Sigerfjords befolkning kan ta på seg tøflene en lørdags formiddag, rusle bort til utsalget, og kjøpe seg en kaffe, ei øl med matchende spekepølse.