I Avatar-systemet kan du kurse deg til ulike nivåer i selvutvikling, og du kan bli både «master» og «wizard».

Det høres jo spesielt, tenkte vi. Derfor spurte vi to sortlendinger om dette er en sekt, pyramidespill eller bare et kostbart, men nyttig verktøy.

– Veldig befriende

– De fleste har hørt om Avatar-filmen og lurer på om dette er snakk om blå mennesker som hopper rundt omkring. Det er det altså ikke, smiler Cathrine Hansen fra Sortland.

– Avatar er en selvutviklingsmetode som amerikanske Harry Palmer utviklet på 1980-tallet. Kursene er lagt opp teoretisk og praktisk rundt hvordan vi kan endre tankegangen, nå litt dypere i bevisstheten og finne ut av ting som kanskje ikke er helt åpenbart til å begynne med.

– Det er vanskelig å forstå hvordan dette gjøres konkret?

– Ja, erfaringene man får, er litt vanskelig å forklare med bare ord. Noen ganger vil man noe, men får ikke ut fingeren. Man står og stanger, men vet ikke hvorfor. Et problem kan bli altoverskyggende. I Avatar lærer vi en rekke basisøvelser, så det er lettere å gå i den retningen man vil. Vi lærer å se ting fra en annen kant og styre oppmerksomheten vekk fra problemene. Da åpner det seg en veldig befriende verden. Man lærer også å skape livet slik man vil ha det i reelle opplevelser, ikke bare som en fantasi inni hodet, og å fjerne begrensninger man ikke lenger vil ha i livet sitt. Dette gir en stor personlig styrke.

– Ble endelig frisk

Året er 2006. Cathrine jobber som fysioterapeut på sykehuset i Tromsø og spiller volleyball i eliteserien. Så får hun en influensa som aldri går over.

– Det ble etter hvert til en ME-diagnose. Jeg hadde vært sykemeldt i ett år og hadde prøvd alt fra fysioterapi og å ta det helt med ro til å endre kostholdet og gå til psykolog. Ingenting gjorde meg frisk.

Så møtte hun tilfeldigvis en coach på en fysioterapeutsamling. De var samlet på Sommarøy og skulle lære seg å teste grenser ved å klatre opp i stolper og kaste seg ut.

– Jeg hadde høydeskrekk, og jeg var syk på den tida, så jeg bestemte meg for at det skulle jeg aldri gjøre. Coachen ba alle som hadde bestemt seg for ikke å hoppe, om å rekke opp hånda. Det gjorde jeg. Da sa hun: «Er du klar over at du har bestemt deg på bakgrunn av erfaring fra fortida? Du har ikke en gang vært og sett hvordan det ser ut der?

Cathrine innså at vi ofte ikke gir ting en ny sjanse. Det vi har gjort før, farger valgene våre.

– Jeg tenkte: «Farken, slike tanker skal ikke prege livet mitt». Jeg hadde fin samboer, fin jobb og fint hus, men hadde det ikke bra inni meg. Jeg ble nysgjerrig på coachen og ble med henne til Italia, på et Avatar-kurs. Gjennom ni dager gjorde vi mentale og praktiske øvelser, der jeg endret på mange perspektiver i livet. Etter det ble jeg helt frisk.

Ble master samme år

Samme år, i 2006, tok hun et såkalt Avatar-master-kurs.

– Det er ikke snakk om å ta en mastergrad, men det er deres benevnelse på et kurs der man blir trent opp til å lære Avatar-kurset videre.

I Europa er det Nederland som er størst på Avatar. I Norge er det største Avatar-miljøet i Tromsø og Kristiansand, men det er også en del aktive i Sortland og Øksnes.

– Vi er rundt åtte-ti mastere her i sortlandsområdet, og kanskje dobbelt så mange avatarer. I Norge er det rundt 50 mastere.

– Møtes dere jevnlig?

– Vi prøver å møtes innimellom. Vi lever innholdsrikt alle sammen, så det blir ikke så ofte. Alle disse øvelsene kan man gjøre på seg selv om man er frustrert, men det hjelper å ha en kollega som er coach.

Det hender hun holder Avatar-kurs her på Sortland.

– Jeg har holdt kurs for flere på Sortland, men jeg jobber fulltid som fysioterapeut og har fått to unger, så kapasiteten er begrenset.

Hun tar likevel med seg sortlendinger på kurs til utlandet.

– Kvaliteten er veldig mye bedre når vi knytter oss til de internasjonale kursene. I Norge er vi for få, så derfor gjør vi minikurs, infotimer som tar en times tid, med litt teori og litt praksis her. Av og til gjør vi også del én av Avatar-kurset.

Broren ble med

Helt i starten, i 2006, brukte hun mastertittelen til å kurse venner og familiemedlemmer.

– Familien var litt sånn: «Hæ? Hva har skjedd med henne?» Da ble pappa og to av brødrene og flere venner med, fordi de lurte så inderlig på hva som hadde skjedd med meg. De fikk også veldig god effekt av det.

Broren Stein Roar ble såpass overbevist at han nå bor i Orlando i USA og jobber heltid med å holde Avatar-kurs.

– Cathrine inspirerte meg. Etter at hun slet i to år med en kronisk tilstand, oppdaget hun det internasjonale Avatar-kurset og bestemte seg for å prøve det. Etter et ni-dagers kurs kom hun tilbake sterk og sunn. Jeg ble veldig nysgjerrig på hvordan hun klarte å komme seg så fort, sier Stein Roar.

– Hvordan endte du i USA?

– Jeg bodde i Oslo, studerte psykologi på universitetet og jobbet som mental helsearbeider ved et sykehus i Oslo. Samtidig reiste jeg frem og tilbake som Avatar-master mellom Oslo og Florida. Jeg ønsket å gjøre en endring i livet mitt og gjøre noe mer eventyrlig.

Han sier dette er stort i USA.

– Vanligvis er det rundt 300-400 mennesker som deltar på Avatar-kurset hver gang det blir levert. Det er også et internasjonalt kurs, som betyr at folk kommer fra mange forskjellige land og nasjonaliteter. Det er mye moro.

– Ikke et pyramidespill

Stein Roar sier det er trivselen med coachingjobben som har vært årsaken til at han har denne jobben.

– Jeg liker veldig godt å se folk innse sitt potensial og få verktøyet til å skape det livet de ønsker. Å være vitne til det, er et magisk øyeblikk. Jeg jobbet nylig med en gutt på et Avatar-kurs, og et av hans personlige mål var å skape harmoni i familien sin. For noen uker siden møte jeg ham igjen, og han hadde tatt med seg hele familien sin til kurset, slik at de alle kunne få Avatar-verktøyene og bidra til å skape harmoni i familien. Det var helt fantastisk!

– Hvordan tjener du penger på dette? Er det et pyramidespill?

– Studentene betaler for et nidagers kurs, og masterne tjener sine penger på coachingjobben de gjør. Og det er ikke et pyramidespill, dette er et profesjonelt kurs. Du må ha lisens for å levere kurset, og kursmaterialet er et beskyttet varemerke, sier han.

– Hvor mye har du selv brukt på kurs etter at du ble med?

– Jeg har ikke et eksakt beløp, men trolig litt over 100.000 kroner for å ta alle Avatar-kursene første gang, på en periode over tre-fire år, i tillegg til reise- og hotellkostnader. Prisen på kursene er lavere hvis du ønsker å ta noen av kursene på nytt, og du kan begynne å levere Avatar-kurset og tjene penger når du er ferdig med Master-kurset. Du trenger da bare å investere cirka 40.000 kroner. På dette tidspunktet er én til to studenter i måneden nok til å opprettholde jobben, så jeg vil fortsette å gjøre dette.

Cathrine anslår at hun har brukt cirka det dobbelte som Stein Roar.

– Jeg har sikkert brukt i hvert fall 200.000 kroner over en tiårsperiode, inkludert reiser og hotell. Det utgjør cirka 200.000 per år og ligger kanskje på det samme som et normalt årlig tobakksbudsjett? Jeg mener det er verdt hver en krone.

– Billigere enn coacher flest

Cathrine sier Avatar er en velfungerende bedrift, men at hun aldri har følt at fokuset der er å tjene penger.

– Jeg ser hvor mange som jobber med kursene. Jeg tror jeg regnet på det en gang jeg var på et Avatar-kurs som varte i 72 timer, det ble 240 kroner i timen. En privat coach eller personlig trener koster som regel mye mer. Avatar-systemet virker veldig effektivt, og det skusles ikke med penger.

Cathrine forstår imidlertid at noen kan tro det er en sekt når de ser Avatar-systemet utenfra.

– Jeg ser at dette kan se litt annerledes ut. Bildene på infobrosjyren, der folk strekker hendene i været, kan se litt halleluja-aktig ut. Jeg har merket meg at amerikanerne har en helt annen tradisjon med å vise glede. Vi nordmenn er litt avmålte, og dette kan være litt uvant. Folk har friheten til å tro hva de vil. Jeg har uansett aldri vært i en organisasjon som har vært så fair og ordentlig, og som vil folk det beste.

Stein Roar avviser også at Avatar kan kalles en sekt.

– Vel, hva er en sekt? De fleste vil si at det er en organisasjon som tar bort evnen din til å bestemme selv, og fortelle deg det du skal tro og gjøre. Avatar er faktisk det motsatte av det. Avatar lærer deg å bestemme selv, og til å ta personlig ansvar for handlingene sine. Man har større påvirkningskraft på sitt eget liv enn det man i utgangspunktet tror. Dette åpner for veldig mange nye muligheter.

Sier de ikke blir rike

Cathrine var nylig i Orlando og tok et såkalt Wizard-kurs, samtidig som hun besøkte broren.

– Wizard-kurset er det mest avanserte kurset, der alle masterne hjelper hverandre med videre utfordringer. Jeg har tatt kurset åtte ganger før, men selv på det niende kurset lærte jeg noe nytt. Jeg vil alltid være i en ny posisjon i livet mitt og ha nye utfordringer.

– Så nå er du en «wizard»?

– Ja, innenfor Avatar kan jeg si at jeg er en wizard. Man bruker det mest praktisk for å si at man har lært de og de typene øvelser. Som wizard ønsker man å bidra til et bedre samfunn rundt seg, og ikke bare tenke på sitt eget ve og vel.

Selv om hun er både master og wizard, sier Cathrine at hun ikke er blitt rik på Avatar.

– Jeg kan ikke si jeg tjener masse penger på det, men det er også sånn at det som jeg driver meg mest, er mer medmenneskelige hensyn.

– Så heller ikke du vil kalle dette et pyramidespill?

– Nei, det er ikke et pyramidespill. Avatar formidler en opplæring som er betalt for, og som er fri for skjulte forpliktelser, forestillingssystemer eller skyldfølelse. Man får betalt for den jobben man gjør.

– Men hvis du holder et kurs, er du da «over» kursdeltakerne i herarkiet etterpå?

– Ja, jeg er deres master. Jeg har et personlig ansvar for dem, og med å bistå til at de oppnår de resultatene de ønsker. Med en gang man har tatt et masterkurs, er man likestilt og blir en del av et team som hjelper hverandre.

– Er det noen økonomiske følger om folk slutter?

– Nei, det er det ikke. Det tilbys til og med en fornøydhetsgaranti, eller pengene tilbake.

– Så du kan slutte i dag, uten at det får følger?

– Ja, det er ingen bindinger. Metoden handler om fri vilje. Man velger selv hvordan man ønsker å bruke det man har lært, sier Cathrine og legger til:

– Avatar har ikke gjort meg rik pengemessig sett, men jeg har blitt veldig rik på andre ting som jeg anser som enda viktigere: Ekte glede, indre ro, masse mer lekenhet i livet og gode relasjoner til mine nærmeste. Det er det kuleste verktøyet jeg har vært borti, faktisk, når det gjelder å styre livet slik som man vil ha det.