- Vi synes det går veldig bra og føler at vi er heldige, smiler den alltid vennlige kunstneren og vertinne på Lihallen, Tove Hov Jakobsen. Vi får så mange gode tilbakemeldinger fra gjestene våre. Foto: Marianne Lovise Strand

Her er det åpne dører både til atelier, galleri, lysthus og i hovedhuset, der ekteparet Tove Hov Jakobsen og Hans Jørgen Jakobsen bor, er det kafe.- Dette livet trives vi med, sier ekteparet, som daglig for mange gode tilbakemeldinger fra sine gjester.

Fem dager i uka er kulturgården åpen for besøkende. Og når de står opp om morgenen vet de aldri hvem som kommer, eller hvor mange. Da Vesterålen online tok turen oppom, var det gjester fra Norge og Sverige som hygget seg med å se på kunst og drikke kaffe. Og såvidt jeg kunne se, hadde alle benyttet sjansen til å smake på den gode ostekaka.

Inne i stua på hovedhuset møtte vi ekteparet Harald og Mona Vasseng fra Borkenes i Kvæfjord sammen med datteren Lena og kjæresten hennes Odin Bredvik fra Askvold i Sunnfjord.

- Vi har hørt mye bra om dette stedet, og skulle egentlig ta turen hit i fjor, sier Harald. Men da vi kom var sesongen over, så derfor bestemte vi oss for at i år skulle vi i hvert fall få det til.

På kjøkkenet trakter verten Hans Jørgen mer kaffe, og sørger for at det er noe attåt. Mer "hjemme hos" følelse kan neppe noe annen kafe skilte med, for her er man bokstavelig talt i heimen til ekteparet Jakobsen. På et bord i stua står bilder av barn og barnebarn. På et annet bord, i storstua, ser jeg et innrammet bilde av Dronning Sonja og en gjestebok med mange godord fra fornøyde besøkende. Dronningen har bodd på Lihallen ved et par av sine besøk i Vesterålen, og det at hun kom tilbake etter første gang sier vel sitt.

Lihallen holder åpent fra 27. juni til 12. august, i cirka seks uker. Bare mandager og tirsdager er det stengt. I løpet av disse ukene betjener de 1500-1800 besøkende.

- Hvor mange som kommer varierer veldig fra dag til dag, sier Tove. Noen dager kommer det masse folk, mens det innimellom kan være mer stille. Men vi veldig godt fornøyde, og føler vi er utrolig heldige. Det er en veldig god stemning her, og det merker vi på gjestene våre. De fleste av dem som kommer, har hørt om oss via andre som har vært her på besøk.

Og forventningene blir innfridde. De fleste gjestene er skandinaviske, men det hender at det kommer innom folk fra andre land innimellom.

Fra balkongen er det kongeutsikt. Enten man kommer for kunsten eller for kaffen og kakene, oppleves det godt å være på Lihallen. Vertskapet byr på seg selv, men du får også gå i fred å bare nyte.

Og her går du ikke i kø, for det er rikelig med plass. Også rusleturen oppover fra Sigerfjord kirke, som tar noen minutter å gå, er en liten opplevelse i seg selv. Å lytte til fuglesang, elvebrus og suset fra de høye trærne på begge sider av veien, gir gode sommerfølelser i sjela.

Tove opplever stor interesse for sine bilder, og synes det er artig.

- En av gjestene som besøkte Lihallen nylig var en mann fra Bergen, og han booket meg til en utstilling der i april neste år. Det blir veldig artig, for der har jeg aldri stilt ut før, sier hun entusiastisk. Og i januar neste år skal jeg ha utstilling i Oslo.

På sommeren tar kunstneren pause fra malingen. Det er nok av tid resten av året til å male bilder på.

- I år har vi ingen konserter på Lihallen, det er ganske ressurskrevende å ha konserter i eget hus. Vi ønsker å tenke oss litt om, så får vi heller se hva vi finner på etter hver.