SPEKTAKULÆRT: Cathy Harlow, Daniele Zanoni, Alexa Kershaw og Mark Carwardine samlet i vinter - da sistnevnte var innleid foredragsholder for grupper av britiske turister i regi av turoperatøren «Discover the World». – Vi har hatt noen fantastisk flotte turer så langt, sa Carwardine. Foto: Alf Ragnar Olsen

Mark Carwardine er også en kjent forfatter og programleder for bøker, tv-programmer og serier der natur og dyreliv står i fokus. Han la ikke skjul på at opplevelsene her gjorde stort inntrykk.

– Jeg har reist mye, og vært på kvalsafari på ulike kanter av kloden. Det jeg har fått se her på Andenes er noe av det beste jeg har vært med på, sa Carwardine da han besøkte Andøy tidligere i vinter, da han var innleid som ekspert av turoperatøren «Discover the World»..

– Omgivelsene er utrolig vakre også. Noe annet jeg legger merke til, er selvsagt lysforholdene. Georgeous! sier Carwardine entusiastisk.

– Noe av det beste jeg har sett

– I tillegg er det sånn at dette handler om ville dyr. De kommer ikke på kommando, for å si det sånn. Det er en del av spenninga og sjarmen.

– Så vanligvis er det endel venting involvert. Men her så vi de første kvalene med en gang vi rundet moloen. Det var spektakulært! I tillegg så vi mange forskjellige typer kval. Så spenninga knyttet seg i større grad til når knølkvalene hoppet, om vi ville få se finnkval og hvor nært vi kom. Det var herlig, sa Carwardine til Andøyposten tidligere i vinter.

Vel hjemme i England har den verdenskjente zoologens artikkel i storavisen The Telegraph vakt begeistring og interesse - både i Storbritannia og ellers i Europa.

Her har Carwardine kåret Europas beste steder for å dra på hvalsafari.

Hval året rundt

Andenes topper ekspertens liste, og valget er selvsagt grundig begrunnet...

– Hvem sa at hval-titting trenger å være vanskelig? Riktignok er det slik at uten litt forberedelser og en smule flaks, kan du tilbringe timevis stirrende utover havet uten å se tegn til noe som helst.

– Men det er noen steder i verden, i Europa til og med, hvor du nesten trenger bind over øynene for  ikke å se kval... skriver Mark Carwardine.

– Andenes er et sånt sted. Mange av innbyggerne i denne billedskjønne norske landsbyen, som ligger et stykke nord for polarsirkelen, kan se kval fra soveromsvinduet, når de tar oppvasken ved vinduet på kjøkkenet, eller når de sitter ved skrivebordet sitt. De må bare se opp, og der er de. Kvalene. Rett utenfor land, hvor de blåser, slår med halen og hopper.

– Her finner du kval året rundt. Men det er mest kval her vinterstid.

Ulike hvaltyper  i «kø»

Carwardine trekker også frem muligheten til å se ulike kvaltyper som noe av attraksjonen ved Andenes som reisemål vinterstid.

– Vi fikk se pilotkval dukke opp uten forvarsel, flokker av spekkhoggere patruljere langs kysten i sine familiære grupper, tungtpustende knølkval i par og grupper på tre som utførte akrobatiske show like ved båten - på jakt etter sild,  gjenger av gigantiske finnkval som skar gjennom sjøen som opprørspoliti, og individuelle spermkval som sendte blåsten til værs for å trekke pusten - etter å ha dykket til store dyp i fjorden. I det gyldne lyset liknet vanndråpene i blåsten verdens fineste konfetti - alt dette mot den magnifike bakgrunnen av snødekte fjell, isblå himmel, og klarblått hav utenfor Andøya, skriver Carwardine.