Forrige uke oppdaget VOLs fotograf, Marius Birkeland, en søt liten rev som gikk målrettet gjennom Sigerfjordtunnelen. Han fisket frem mobilen og fikk filmet den firbeinte krabaten fra bilvinduet.

- Det så ut til å være en ganske ung rev, som ikke ut til å bry seg særlig mye med at vi kjørte opp på siden av den. Den bare fortsatte på sin ferd, forteller Birkeland.

- Ikke oppsiktsvekkende

En av landets fremste eksperter på rev, Nina E. Eide, som er seniorforsker ved Norsk naturinstitutt for naturforskning i Trondheim, understreker at det ikke er spesielt oppsiktsvekkende at en rev forserer en tunnel.

- Dette skjer rett som det er, selv om det kanskje ikke er vanlig i Vesterålen. Det skjer nok hyppigst på natten, da det naturligvis er minst trafikk, sier hun til VOL.

- Reven skal frem

Eide forteller videre at reven primært har en intensjon når den går gjennom tunnelen.

- Det er akkurat som med oss mennesker. Reven skal frem, koste hva de vil. Vi kjenner til flere tilfeller der rever har krysset både undersjøiske tunneler og store broer. Slike konstruksjoner åpner opp nye muligheter for reven, og da benytter de seg av den, sier hun.

At den nevnte reven som trasket gjennom Sigerfjordtunnelen ikke lot seg affisere av en bil som kjørte forbi, er snarere regelen enn unntaket, ifølge eksperten.

- Reven er mer nærgående enn vi tror og skvetter ikke så lett unna. Samtidig kan også dårlig hørsel og syn bidra til at de tilsynelatende ikke bryr seg, sier hun.

Mer skadeutsatt

Hun oppfordrer bilister som møter på rev i tunneler om å gi dem tid og rom.

- Å jage dem nytter ikke, for de må jo komme seg ut av tunnelen uansett. Det beste er derfor å kjøre forbi reven og overlate den til seg selv. Man må også huske på at reven er mer skadeutsatt når den ikke har noen rømningsvei, sier hun.

Ifølge reveeksperten er det vanlig at tunneler har såkalte viltsperrer ved begge tunnelåpningene for å hindre at nettopp rev og annet vilt beveger seg inn i tunnelen.

- Det er nok vanligere i større tunneler lenger sør, der dette forekommer oftere, slår Nina E. Eide fast.

Ingen viltsperrer

Magne Berg, som er byggeleder i Statens vegvesen i Vesterålen, forteller at det slett ikke er vanlig med viltsperrer i vesterålstunnelene.

-  Vi har ikke hatt noe stort problem med rev i tunneler og derfor har vi ikke viltsperrer. Det eneste stedet i Vesterålen vi har viltsperre, er ved Hadselbrua, for å hindre at det kommer rev over til Hadseløya, slår han fast.

Lokket ut rev

Selv om hendelsen med reven i Sigerfjordtunnelen forløp knirkefritt, er ikke det alltid fasiten. I slutten av august, for eksempel, ble den 1,6 km lange Risnestunnelen på E16 i Hordaland stengt da en "forvirret" rev forvillet seg inn, skriver Bergensavisen.

En snartenkt kvinne skal ha klart å lokke reven ut av tunnelen. Måten hun gjorde det på? Hun kjørte bak reven, med nødblinken på, ifølge Bergensavisen.