Vesterålsmuseet har tilrettelagt Melbuparken friluftsområde etter å ha fått bevilget penger fra Nordland fylke i 2015.

– Det har blitt utviklet en bålplass med en tradisjonell torvsjå, lik de som en gang sto i området. Torvsjåen skal brukes til sitteplass med benker og bord. Det jobbes nå med å lage en kultursti der museets arealer med hage og park forenes med kommunens friluftsområde, sier Elisabeth Fauske i Hadsel frivillighetssentral.

Les også: Nå blir det liv i Frelsesarmeen igjen

Hage og blomster

Tilbudet er til de eldre, de med demens og pårørende.

– Museet skal sette opp navneskilt ved hagens vekster. Hageplantene er av gammelt staudemateriale fra Vesterålen, sier Fauske.

Les også: Odd Myrlund vant kulturprisen 2015

– Lukt kan vekke minner

Skiltene vil vise hva plantene heter og hvor i Vesterålen de kommer fra. For å gjøre noen av de mest vanlige kultur­ og hageplantene i Nord-Norge mer tilgjengelig for både eldre og rullestolavhengige skal det bygges noen opphøyde blomsterbed.

– Vi har fått tilbakemelding fra mange eldre om at de setter stor pris på hage og blomster, og vi vet at lukt kan vekke gamle minner og erindringer.

Les også: Stort samarbeid for å skaffe flere flyktningguider

Vil vekke minner

I et samarbeid ønsker Hadsel Frivilligsentral å gi eldre i Hadsel et tilbud om å oppleve hagen og parken rundt hovedgården. Formålet er å erindre minner som kan gi den enkelte verdifulle øyeblikk, og en følelse av å leve i nuet.

–  I tillegg til fine stunder i friluft vil det være mulig å besøke gammelbutikken, som er en del av museet. Her er det utstilt flere gamle produkter som kan vekke minner og videre bli et samtaleemne. Vi vil legge opp til ulike aktiviteter og samvær.

Les også: Penger til møteplasser

Rom for samtale

Gartneren ved museet tilbyr seg å la noen hageinteresserte eldre komme noen dager i løpet av sommeren for å hjelpe til med å holde hagen i orden.

– Det vil her være viktig med gode pauser og rom for samtale. Vi ønsker å arrangere sosiale sammenkomster i hagen og ved bålplassen, med mat, sang og musikk, I tillegg vil det bli egne samlinger i gammelbutikken, sier Elisabeth Fauske i Hadsel frivillighetssentral.