Stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap) ankommer HK sammen med ordfører Jonni Solsvik. Foto: Alf Ragnar Olsen

Delegasjonen fra Stortingets Forsvarskomite som besøker Andøya Flystasjon i dag teller seks politikere fra ulike partier.

– Ikke tilfeldig

Luftvingsjef Ingvild Bjørnstad Jensrud sier til Andøyposten at dette er et viktig og positivt besøk.

– Det er kjempepositivt at Forsvarskomiteen kommer hit for å skaffe seg førstehåndskunnskap om vår kapasitet. Vi skal nå inn på hovedkvarteret for å ha møter med dem. I tillegg er Andøy kommune ved ordføreren invitert med i disse, i tillegg til Andøya Space Center og datterselskapet Andøya Test Center, forteller oberst Jensrud.

Øyvind Halleraker (H) leder delegasjonen. Han besøkte Andøya i fjor sommer for å skaffe seg kunnskap om samme tema, og sier det ikke er tilfeldig at komiteen nå kommer.

– Når beslutningene skal tas, gjelder det å ha best mulig grunnlag for å treffe de riktige beslutningene, sier Halleraker i en kort kommentar før politikerne ble busset til HK for påfølgende møter der.

Les også: – Vi står i fare for å bli bare en tilskuer

Legger frem terrormelding

Halleraker har i likhet med Anniken Huitfeldt – som ikke deltar denne gangen – vært tydelig på at Andøya Flystasjon og Orion som MPA-kapasitet er en sentral og viktig faktor for det norske Forsvaret og for Norge som alliansepartner i NATO.

I Lørdagsrevyen var Norges nye spionsjef Morten Haga Lunde ute på tokt med Orion-flyene. Han trakk i den reportasjen frem informasjonen Orion samler inn som svært viktig.

Både for NATO, for Norge som alliansepartner og for den jobben som gjøres av norske politikere og diplomater.

Lunde, som tidligere har vært navigatør ved 333-skvadronen på Andøya flystasjon, legger torsdag frem sin første Terrormelding som ny sjef for E–tjenesten.

Vol.no og Andøyposten følger saken.