I dag ble det klart at den nye avdelingslederen er ansatt på Kleiva.
Nils Ragnar Stensø Skjørholm starter i jobben allerede i morgen, samme dag som søknadsfristen til videregående opplæring går ut.
– Ungdommene skal vite at naturutdanning er et riktig valg. Og de skal vite at vi skal jobbe knallhardt for å bli bedre, og det vil skje mange spennende ting på skolen fremover.
Det sier Stensø Skjørholm dagen før han på ordentlig kan ta fatt på jobben med å fornye Kleiva og gjennomføre endringene han selv foreslo i rapportarbeidet som han ledet i høst.
Glad fylket snudde
Han kjenner skolen svært godt og går over fra stillingen som IT-sjef ved avdelingen.
– Det er med en litt skrekkblandet fryd at jeg skal lede en skole med lange og gode tradisjoner. Det er veldig viktig å utdanne flinke ungdommer i fagene vi tilbyr, sier han.
– Og jeg er også glad for at fylkeskommunen nå står bak oss og vil satse friskt på skolen. Allerede i sommer går vi for eksempel over til melkeroboter, og det blir flere nye tiltak på driften her fremover, legger trønderen til.
Fylkespolitikerne snudde: Kleiva-rektoren: – En gledens dag
Satser på å rekruttere flere
Han er instilt på å jobbe for målene som rektor Rune Lødemel ved Sortland VGS har lagt i stillingen: modernisere gårdsdrifta og samkjøre skolen slik at det blir en innsparelse på to millioner kroner på drift, samt doble antallet elever som søker seg til VG1 Naturbruk.
Bakgrunn: Nå skal Kleiva doble søkertallet til skolen
– Vi ønsker også å bli en levende arena for de andre yrkesrettene fagene, som byggfag og restaurant- og matfag i Øksnes og byggfag. Vi ønsker å bygge bro mellom oss og dem, sier Stensø Skjørholm.
– Hvordan skal dere samarbeide med for eksempel restaurant- og mat-elevene?
– Vi produserer jo egg, melk, kjøtt, poteter og grønnsaker her, og det er naturlig i forlengelsen av det at de kan komme og tilberede den maten i kantina her, og i kantinene på Sortland VGS og i Øksnes. I tillegg kan elevene lage mat til kurs og konferanser, sier den nye avdelingslederen.
– Det er viktig å vise at denne maten er laget i regionen: at mye er hentet fra like over gårdsplassen.
– Vesterålen trenger Kleiva
Han føler mange er interessert i at Kleiva blir en møtearena i større grad enn skolen er i dag.
– Jeg håper vi kan bli en katalysator til å få folk til å komme sammen – og snakke sammen.
Først og fremst vil han ha mer samarbeid med næringen, både gårdbrukere, Felleskjøpet, Nortura-slakteriet, lokale matprodusenter og akvakulturnæringen.
Men trønderen vil også ha med flere lag og foreninger som driver med relaterte ting som skoleelevene på Kleiva.
– Vi ønsker mer samarbeid med rideklubben, travlaget, hundeklubben og hagelaget. Ja, alle aktører som jobber mot dyr og natur. Vi skal skape en arena hvor vi kan få nytte av gjensidig utvikling og skape effekten av at det er på Kleiva det foregår. Vi vil også ha flere arrangement og invitere mer publikum hit på aktiviteter, så de får se hva disse næringene betyr for regionen vår.
Og at det er bruk for utdanning innen naturbruk også i fremtiden, det er han ikke i tvil om.
– Ser vi ut av vinduet, hva er det vi ser? Jo, fjell, hav, jord og skog. Det er ressurser som ikke vil forsvinne, slår Stensø Skjørholm fast.