Som så mange ganger før er det duket for vårmønstring for veteranmotorsykler- og biler i Sortland sentrum litt senere i måneden.

I den forbindelse kommer arrangørene i samarbeid med kommunen til å stenge av et par gater, og trenger dessuten bankplassen til fri disposisjon.

Derfor ber de nå alle som har biler stående om å sørge for at disse er borte om 14 dager.

– Vi kommer til å stenge av et par dager før arrangementet, og vil også holde det stengt et par dager etterpå for å vaske og muligens merke opp parkeringslommer, sier Henriksen, som er leder for uteseksjonen i Sortland kommune.

Her blir det storslått vårmønstring i regi av Vesterålen Motorhistoriske klubb og Amcar Vesterålen 20. mai.

Skaper utfordringer

For å kunne leie ut arealer til arrangementer er kommunen avhengig av at folk ikke bruker steder som dette til langtidsparkering eller dumping av biler.

– Det gjør drift utfordrende for oss på flere måter. For eksempel har det stått en bil her uten luft i dekket i hele vinter, og generelt er det mange biler som står på samme plass over lang tid, sier Henriksen.

En annen bil sto torsdag parkert på bankplassen med ettdøgns prøveskilt utstedt i mars, men disse eksemplene er som sagt bare noen få av flere.

Denne bilen har stått parkert uten luft i dekket hele vinteren. Foto: Rune Nybrott Hals

Rudi Buschmann, driftsingeniør i Sortland kommune, sier at de må vurdere å taue de bilene som blir stående på plassen 18. mai, men at de håper å unngå det ved å nå gå ut og be folk ta ansvar selv.

– Hvem er det i så fall som sitter igjen med regninga?

– Det er bileier som får regninga, men vi håper jo at vi slipper å taue noen, svarer Buschmann.

Å bli kvitt bilene er dessuten lettere sagt enn gjort. Parkeringsregimet til kommunen gjør at de er nødt til å gå til politiet for å få fjernet biler med tvang.

– Da må vi blant annet kunne dokumentere at bilen har stått mer enn 14 dager, og det skaper masse unødvendig arbeid for oss. Derfor ber vi nå bileiere pent om å fjerne bilene sine innen da, sier Henriksen.

Her ser man en bil som fikk prøveskilt utstedt i mars, med gyldighet 24 timer. Sannsynligvis har den stått på bankplassen siden da. Foto: Rune Nybrott Hals

Berømmer kommunen

Edel Borgen, leder i Amcar Vesterålen, berømmer kommunen som legger så mye energi i å legge til rette for vårmønstringa.

– Vi gleder oss veldig til arrangementet. Det rykker i veteran- og Amcar-foten allerede, forteller Borgen.

Vårmønstringa er en av vårens første arrangementer i regi av veteranklubbene, men mange flere står for tur i løpet av sesongen.

Tore Geir Olsen i Vesterålen Motorhistoriske klubb og Edel Borgen i Amcar Vesterålen gleder seg stort til vårmønstringa lørdagen etter 17. mai. Foto: Rune Nybrott Hals

– Alltid en høydare

Tore Geir Olsen i Vesterålen Motorhistoriske klubb deler begeistringa til Borgen.

– Vårmønstringa er alltid en høydare. Det er helt fantastisk når folk tar ut bilene og du hører lyden og kjenner lukta, sier Olsen.

– Jeg synes også det er utrolig flott at kommunen tar tak i problemene henslengte biler skaper for arrangementet vårt, når de har så mye annet å gjøre. Det er kjempebra, legger han til.

Bilde fra vårmønstringa i 2022. Foto: Arkiv / Elias Jonassønn