Direktoratet foreslår å vurdere ordningene med produsentansvar. De foreslår også å gjøre dagens og framtidas ordninger mer effektive, robuste og tilpasset en sirkulær økonomi.

Ifølge en pressemelding fra direktoratet skal ordningen finansieres ved at produktene som senere blir til avfall skal få økte priser. Dette skal gi produsenten en motivasjon til å redusere denne kostnaden ved å lage produkter som er mer holdbare og er lette å ombruke eller materialgjenvinne.

Ansvar for produsenter

– Det er viktig at produsenter har ansvar for produktene sine også når de har blitt avfall, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Hun sier det bidrar til innsamling og dermed forsvarlig håndtering, samt mindre forsøpling og miljøgifter i naturen.

– I tillegg må vi utnytte kasserte produkter mye bedre enn i dag, for eksempel ved å bruke dem om igjen eller materialgjenvinne dem til nye produkter. Produsentansvaret skal gjøre økonomien mer sirkulær, sier Hambro.

Fiskeri og havbruk

I tillegg til endringer i ordningene som allerede finnes, foreslås det produsentansvar for plastavfall fra fiskeri, akvakultur og fritidsfiske. Produsentene får dermed ansvar for å dekke kostnader for avfallshåndtering og opprydding av forsøpling fra engangs plastprodukter i det offentlige rom.

Plikt til å samle inn

Ifølge pressemeldingen får produsenten ansvaret for produktet også etter at det har blitt avfall.

De anbefaler at produsentene får ansvar og plikt til å samle inn kasserte produkter, samt å sørge for at de oppfyller målene om ombruk eller gjenvinning. Produsentene får i tillegg ansvar for å sikre at avfallet blir behandlet på en forsvarlig måte. Dette er noe de må rapportere.

Innsamling etter geografi

Direktoratet påpeker at produsentene skal dekke innsamling av avfall i de geografiske områdene der produktene er solgt. De mener dessuten at returselskapets eiere ikke skal få ta ut utbytte.

– Målet med returordningen er å forebygge og redusere miljøproblemer og utnytte resurser bedre. Når produsenter er gratispassasjerer blir det dyrere for de som gjør sin plikt og deltar i systemet, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Direktoratet peker i pressemeldingen på at fiskeutstyr på avveie er et stort miljøproblem. Det kan føre til spøkelsesfiske, i tillegg til spredning av plast og nedbrytning av plast til mikroplast. Bortimot halvparten av avfallet som havner på norske strender stammer fra fiskeri og oppdrett.