– Det er spennende, det er vanvittig mye som skal planlegges, tenkes på og gjøres. Men folk er så lette å spørre at det er en lyst å jobbe med dette, alle bidrar med hva de kan, sier Bengt Stian Nilsen.

Det er onsdag 25. juli Lars Monsen legger ut på tur i Øksnes- minutt for minutt. Et tv-team skal følge fra starten ved Skåltofta og følge stien gjennom Dronningløypa over fjellet til Stø. Samtidig sender NRK programmet Sommeråpent fra Nyksund, med innslag fra turen.

Teltleir på Stø

– Det blir teltleir på Stø onsdags kveld, og det er avklart at det blir ved Stø bobilcamp. Teltleiren blir på ei slette like utenfor anlegget, og det blir filmet herfra på kvelden, sier Nilsen.

Dag to blir det oppstart torsdag 26. juli på morgenen med å gå fra teltleiren på Stø og fjæra på stien til Nyksund som er en del av Dronningløypa. Og underveis skal Lars Monsen og turfølge få utøve en av hans favoritt-aktiviteter.

– Vi har fått lov av en grunneier til å fiske i vannet i Hammardalen, så ender vi opp i Nyksund der det blir teltleir på Opplandet i Nyksund, sier Nilsen om løypa.

Både onsdags kveld og torsdags kveld sender NRK fra Nyksund, og her blir det også arrangement. Ifølge Nilsen skal NRK ikke ha opp en scenerigg, men sender Sommeråpent fra Osmannhalvøya.

Utveksler erfaringer

– Fredag morgen drar turfølget videre til Bø og starter der. Når det gjelder turen i Øksnes har vi vært i kontakt med mange lokale som skal fortelle historier og bidra med andre ting underveis. Vi skal fortelle historien om Dronningløypa og om Øksnes, Stø og Nyksund slik at det blir litt lokalhistorie, sier han.

Nilsen roser samarbeidet med turkoordinatorene i Bø kommune.

– Vi samarbeider tett og utveksler erfaringer underveis, slik at vi drar veksler på hverandre, sier han.

I Øksnes er det ei arbeidsgruppe på 12 personer som jobber med Lars Monsen på tur-prosjektet.

– Vi skal også organisere en opprydding og få sett over alt i etterkant slik at vi forlater naturen og terrenget i samme tilstand som vi kom, sier han.

Toaletter og søppelhåndtering er noen av utfordringene som er kartlagt, og ting begynner å komme på plass.

– Vi kommer til å sette opp toaletter både på Stø og Nyksund slik at dette blir ivaretatt, og er i dialog med Øksnes kommune for å få en container for søppel, slik at de som er med på turen har en plass å kaste avfall når vi kommer fram, sier han.

– Trenger flere frivillige

I Øksnes er det ikke så stort behov for bærere av utstyr som i Bø, ettersom der er veiforbindelse til begge teltleirene.

– Over selve fjellet vil vi trenge noen bærere. Vi trenger også frivillige som kan klargjøre området og også noen som kan rydde i etterkant. Vi ønsker oss mer enn gjerne enda flere lokale frivilllige, og de som er interessert kan ta kontakt direkte med meg, med Berit Hansen i Bø eller ta kontakt med turlaget, sier han.

– Om der er noen som kan bidra og være med en dag er det flott, om andre har mulighet til å være med i fire dager er det utmerket. Og finnes der frivillige som kan være med i forkant eller i ettekant, er det behov for det også, sier han.

Begge kommunene og hele Vesterålen

– Jeg tror dette besøket blir veldig bra, det er bra for Øksnes og Bø for vi får markedsført begge kommunene og Vesterålen som helhet på en veldig bra måte, sier Nilsen.

Alt arbeidet som legges ned, er et gedigent dugnadsprosjekt.

– Alt som skjer i regi av Vesterålen turlag er dugnad. Det er alltid artig å jobbe i en slik dugnad, der folk deltar på samme premisser, det gjør at det er litt spesielt, sier Nilsen.

Logistikk-utfordringer

Å håndtere trafikk og parkering er blant utfordringene, særlig parkering ved starten i Nyksund.

– Arbeidsgruppa skal se på dette med logistikk til Nyksund, for der er fornuftig å regulere trafikken ut dit, at folk heller parkerer på Myre også fraktes til turstarten. På Stø er det ikke i samme grad utfordringer, her er det litt bedre parkeringsforhold, sier Nilsen.

Han tilføyer at det kan hende man setter opp en buss også til Stø, for å begrense antallet biler.

– Parallelt med Monsen-besøket planlegges arrangementet Havnedagan i Nyksund, men det er et arrangement som er på siden av DNT, sier Nilsen.