- Vi har et klassisk stormsenter ved Jan Mayen som flytter seg østover. Det er årsaken til at vi får veldig mye vind. Varslet for Vesterålen er sørvest stiv kuling og periodevis liten storm i løpet av lørdagen, sier meteorologikonsulent Trond Robertsen ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Vinden fortsetter

Nedbøren vil komme i for av sludd, regn og haglbyger. Tidlig lørdag ettermiddag vil vinden avta i en periode.

- Men ikke la deg lure! Til kvelden kommer en ny runde med sterk kuling og periodevis liten storm på utsatte steder. Da vil vinden dreie seg mer over på sørvest, sier Robertsen.

Melder storm

Temperaturene vil være uforandret i helga, og ligge på rundt tre-fire varmegrader.

- Mandag kommer imidlertid et nytt lavtrykk inn over Vesterålen. Det vil altså fortsatt være en del vind, men den kommer til å bli kjøligere. Vesterålen ligger midt mellom kald kuling i nord og varm kuling i sør, for å si det slik, sier Robertsen.

Ifølge meteorologikonsulenten er det vanskelig å melde temperatur for Vesterålen fra mandag, fordi brekkpunktet mellom de to lavtrykkene er mellom Lofotodden og Andenes.

Betydelig snøskredfare

Ifølge varsom.no er snøskredfaren i Vesterålen og Lofoten betydelig, med ustabile fokksnøflak over rimlag i leområder. Varselet gjelder for hele helgen.

- Snø og vind gjør at faregraden økes til 3 – betydelig. Nysnø i kombinasjon med vind fører til pålagring i lesider i høyden. Vær oppmerksom der nysnøflakene legger seg over overflaterimet fra tidligere i uka. Drønn og skytende sprekker er tegn på at dette er tilfelle. I lavlandet vil trolig høyere temperaturer ødelegge rimlaget, skriver varsom.no.