- Russen bør være ekstra nøye når de skal kjøpe bil, sier Torgeir Øines, regiondirektør i Forbrukerrådet. - Ofte er det deres første bilkjøp, og de fleste har ikke sertifikat for bil engang. Når du ikke engang kan prøvekjøre, er det viktig å få hjelp til å vurdere tilstanden på kjøretøyet, påpeker han.

Da Øines la frem oversikt over hva Forbrukerrådet hjalp folk med i 2011, var det bil som lå på topp. Og da han avslørte hvilken selger det oftest ble problemer med, viste det seg faktisk å være hvermannsen. Altså når privatpersoner handler seg imellom.

Russen har i mange tilfeller spart i årevis for å få råd til drømmerussebilen, og det kan sikkert være fristende å knipe inn noen kroner her og der. Men en salgstest hos for eksempel NAF kan vise seg å være en god investering. Se også Forbrukerrådets tilstandsrapport for bruktbil.

Tillitsfulle nordmenn

Her i landet tenker vi godt om hverandre. En undersøkelse Forbrukerrådet har gjort viser i alle fall at bare to av tre bruker kontrakt.

- Det er en stor tabbe å droppe kontrakt, advarer Torgeir Øines. Uansett hvor ærlig og velmenende kjøper og selger er, så er det nå en gang slik at folk misforstår hverandre. Bruk derfor Forbrukerrådets kontrakt, få alle løfter skriftlig, så dere unngår å komme på kollisjonskurs om hva som er avtalt. Hos Statens vegvesen kan du undersøke om årsavgiften er betalt.

Øines råder også til at de som skriver under på kontrakten er over 18 år, eller at foreldrene deres godkjenner avtalen. Det gjelder også interne avtaler som definerer ansvaret mellom deltagerne på bilen.

Når du har sjekket bilens tilstand, er det én ting til du må huske. Det kan nemlig være enda en skjult mangel ved bilen, nemlig i form av økonomiske heftelser.

- Det finner du ut av ved å sjekke hos Brønnøysundregisteret, opplyser regiondirektøren. Der finner du ut om det er gjeld på bilen, og om namsfogden vurderer å hente den. Heftelser følger nemlig bilen, og ikke eieren. Har du kjøpt av en svindler, kan du gå på en skikkelig økonomisk smell. Det er en bakrus du ikke vil starte voksenlivet med, avslutter Torgeir Øines.